Intersolar napelem

Múlt héten Szász János kollégámmal Münchenben jártunk az Intersolar kiállításon, ami a napenergia hasznosítás iparág legnagyobb európai találkozója.

Napelem forgalmazóként fontosnak tartjuk, hogy mindig képben legyünk a legújabb trendekkel, fejlesztésekkel, hiszen meggyőződésünk szerint a magyar felhasználók is megérdemlik, hogy az értékesítők a legmagasabb szintű felkészültséggel rendelkezzenek.

Miközben a globális piac rohamléptekkel növekszik, a legnagyobb meglepetést alighanem mi okoztuk a kiállítóknak, amikor elmonduk nekik, hogy Magyarországon épp most vetettek ki a napelemekre környezetvédelmi termékdíjat (a szórakoztató elektronika kategóriába sorolva azt), miközben az oroszok egy 10 milliárd Eurós atomerőmű építését kezdik hamarosan.

Szerencsére a nemzetközi helyzet ennél valamivel rózsásabb: a standok megtekintése és a kiállítókkal való beszélgetések során az idei évben a következő fő trendeket figyeltük meg:

1.       Hatékonyság növelése

  • Idén leginkább szembetűnő változás, hogy a 250Wp-es napelemeket kezdik felváltani a 260Wp-esek a tömeges értékesítésben. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora felületen 10W-tal több energiát tudnak előállítani a napelemek. 
  • A hatékonyságot a „Bus Bar”-ok számának növelésével igyekeznek növelni, így a 3 BB-s cellákat egyre több gyártónál 4 BB-s cellák váltják fel, de az LG kiállítói díj nyertes napeleme például 12 Bus Bar-os cellákkal készült, így normál méretben 290Wp teljesítményt is képes elérni. 
  • A keret nélküli napelemek megjelenése inkább logisztikai téren növeli a hatékonyságot, hiszen ezek szállítása 3-4-szer olcsóbb, mint a hagyományos, keretes napelemeké.

LG napelem

2.       Globális erőviszonyok átalakulása

  • Kína a világ legnagyobb napelem piacává lépett elő. Kínában már több, mint 70 GWp (70 000 000 kWp) napelemet telepítettek, ami éppen 10-szerese annak a kvótának (7 GWp), amit az EU szabott ki a kínai napelemekre. Magyarul: az Európaiak által lesajnált, „gagyi” kínai gyártók közül a kisebbek is dollár milliárdokért értékesítenek csak a hazai piacon, nem beszélve Ausztráliáról, Japánról, van éppen Közel-Keletről, ahol szintén tárt karokkal fogadják őket. Emiatt nem különösebben aggasztja őket az európai büntetővám és kvótarendszer, inkább örülnek, hogy a saját piacukon ki tudják szolgálni a rendeléseket.
  • A kínai gyártóknak ebből fakadóan borzasztó sok pénze van fejleszteni, ráadásul a hatalmas értékesítési volumen (és nem a rossz minőség!) miatt nagyon olcsón gyártanak, így már nem csak a napelemek, hanem az inverterek területén is szorongatják az eddig beton biztos pozíciókkal bíró márkákat (SMA, Fronius)
  • A megújuló energiában levő globális potenciált látva az elektronikai ipar globális nagyágyúi is egyre jobban fókuszálnak erre a területre. Jó példa erre a Samsung, aki idén a komplett szigetüzemű rendszerekre tette a hangsúlyt, vagy a Bosch, aki pedig az új invertereit igyekezett promótálni – elképesztően nagy standokon

Solis inverterek

Solis inverterek: Angiában már megelőzték a Froniust és az SMA-t

3.       Akkumulátorok fejlesztése, szigetüzemű rendszerek

  • Itt olyan nagyágyúk tűntek fel a színen az elmúlt időszakban, mint a Tesla, vagy a Samsung. Ma már 7-10 kWh kapacitású 2-3 kW teljesítmény leadására képes akkumulátorok kaphatóak 10 év garanciával, ami hosszú távon és kedvező költségek mellett képesek megoldani egy átlagos család energiafüggetlenségét. Magyarországon ezek még nem annyira kerültek előtérbe, de globálisan egyértelműen a szolgáltatóktól független megoldások fejlesztése a hosszú távú trend.

Samsung szigetüzemTesla akkumulátor

Samsung szigetüzem egy teljes családnak és a Tesla Power Wall

 

4.       Az eddig elhanyagolt dizájn kezd előbújni a technológia árnyékából

  • Kétoldalú keret nélküli napelemek

Ezek az újdonságok kétségkívül meghatározták az egész kiállítás arculatát. Ma már minden komoly gyártó dolgozik keret nélküli napelemek fejlesztésén. Amellett, hogy nagyon szépek, a szállítási költséget is a töredékére csökkentik.

  • Színes cellák

Bizonyos adalékokkal ma már bármilyen színű cellák előállíthatóak, így ha valaki unja a hagyományos fekete színt, akkor bizonyos gyártóknál, némi felár ellenében hozzájuthat ilyen impozáns, színes napelemekhez is.

  • Egyedi méretre és formára gyártott napelemek

Sok esetben a sztenderd napelemeket nem lehet hatékonyan elhelyezni a tető formája, vagy egyéb körülmények miatt. Ilyenkor jönnek jól az egyedi formára gyártott napelemek. Jó hír, hogy ezek már Magyarországon is elérhetőek, így a hazai felhasználóknak sem kell lemondaniuk az egyedi megoldások előnyeiről.

színes napelemkeret nélküli napelem

Színes napelem cellák és a keret nélküli napelem

 


Ha szeretné megtudni, hogy mennyibe kerülne az Ön villanyszámlájának a teljes kiváltása napelem rendszerrel, töltse ki ingyenes árajánlatkérő lapunkat minden kötelezettség nélkül az alábbi linken:

nyil

Napelem projekt információs adatlap kitöltése