oszi kert

Az őszi kertészkedés lényege a kültéri terep felkészítése a télre – ugyanakkor a munka mellett még élvezhetjük a nyári munka gyümölcseit is. Ez az időszak a zöldségek és gyümölcsök szedéséről és a kert rendbetételéről szól.

Összeállítottunk neked egy listát a legfontosabb kerti feladatokról.

Ha átnézted a listát, látogasson el weboldalunkra, ahol számos kertépítő-szépítő eszközt be tudsz szerezni, hogy a munka könnyebben menjen és kerted rendezetten várja a telet.

Ágyások frissítése

A kertben egy folyamatos körforgás zajlik, az ágyások és a növények változnak, megújulnak.  Ez egyaránt igaz a veteményeskertekre és a virágágyásokra.

A virágos kertekből lassan kikerülnek az egynyári virágok és azok a hagymás és gumós növények, melyek szaporító anyaga nem télálló. Az őszi időszakban a fagyok beállta előtt gondoskodjunk a megfelelő teleltető helyiségek előkészítéséről: a dália, csodatölcsér, tubarózsa gumókat, kardvirág hagymákat fel kell szedni, hiszen nem télállók. Ugyancsak teleltető helyre kell költöztetnünk a muskátlikat, leanderek fiatalabb példányait, sétányrózsát, angyaltrombitát és számos fagyérzékeny gyönyörűséget.

Bizonyos növények kikerülnek az ágyásokból, mások viszont bekerülnek.

Ebben az időszakban érdemes már megtervezned a tavaszi kerted. Itt az idő, hogy beszerezz számos növényt és hagymát ahhoz, hogy tavasszal friss, üde és virágpompával teli kiskertben gyönyörködhess. Az őszi hagymások tekintetében nagy választékot találsz a tulipánokból, nárciszból, jácintból, liliomokból, de ne feledkezz meg az elsők között pompázó krókuszról és téltemetőről sem. A hagymásokon kívül az őszi időszak a rózsatövek, bokrok, díszfák és cserjék ültetési időszaka is.

viragok

Tervezd meg kerted jövő tavaszi arculatát most. A növényváltások után is gyönyörű, színes őszi kertet alakíthatsz ki: ültess árvácskát, Calluna, Erika féléket. A díszkáposzták is üde színfoltot jelentenek az őszi kertben. A krizantémok közül is számos típust találsz gömb forma apró virágokkal, tűszirmú, zebra. Gyönyörű színes őszi kertet alakíthatsz ki.

A virágos kert mellett a veteményeskertekben is számos teendő vár.

Célszerű a munkálatokat a betakarítással kezdeni. Az ősz a hagyma, cékla, zeller, répa, petrezselyem, káposzta betakarításáról szól, emellett pedig még paradicsom, paprika, padlizsán, uborka is szedhető a hűvösebb idő beálltáig. Lassan az ősz sztárja, a sütőtök is megjelenik a boltok polcain. A gyümölcsök tekintetében előttünk áll a szőlő szüret, a füge, naspolya szedés. És ne feledkezzünk meg a dió, mandula betakarításról sem.

A fagyok előtt az egynyári zöldségeket el kell távolítani a kertből: paprika, paradicsom, padlizsán, uborka szárakat, a tökindákat.

Az őszi színpompás lombgyűjtésről sem szabad elfeledkezni.

kerti munka

Talaj munkálatok

A talaj-előkészítés az őszi kertészkedés fontos része, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tavasszal egészséges növényeid legyenek.

Fontos, hogy a kötöttebb talajoknál a földet megmunkáljuk, átforgassuk, felássuk, hiszen a megmunkálás lehetővé teszi a víz könnyebben történő elvezetését, talajba juttatását. A homokos talaj esetén ezt a munkálatot csak tavasszal végezzük el.

A tél beállta előtt érdemes a fagyérzékeny növények tövét takarással óvni. Én földkupacot húzok minden növény tövéhez: rózsa, hortenziák, iszalagok. De akár mulcsozással is védhetjük növényeink tövét. Mulcs kínálatunk: https://www.nadland.hu/catalogsearch/result/?q=feny%C5%91k%C3%A9reg

Tápanyagok visszapótlása

A talaj típusától függetlenül rendszeresen kell a talajba tápanyagot juttatni. Talajtáplás tekintetében két csoportot különböztetünk meg: a szerves trágyákat és a műtrágyákat.

Az őszi műtrágya lassú felszabadulású tápanyagokkal látja el a talajt. Ültetéskor használj néhány marék műtrágyát a földbe keverve (ilyenkor már csak kálium és foszfor hatóanyagú műtrágyákat használj és csak okszerű alkalmazás javasolt)

Komposztálással is rengeteg szerves anyagot juttathatunk vissza a talajba. A komposztálásról részeletesen itt olvashatsz.

Gyep gondozás

Az ősz a legmegfelelőbb időszak a pázsit táplálásához. Ennek az az oka, hogy a fű növekedése lelassul a hideg éjszakák miatt, de a gyökerek még mindig jól nőnek, mivel a talaj még meleg.

A gyep karbantartását a már meglévő pázsit gondozással kell kezdeni: a gyökérzet által sűrűn benőtt, letömörödött talajt fel kell lazítani, gyepszellőztetést kell végezni.

Az ősz kiváló időszak új gyep kialakítására vagy épp a kikopott foltok újravetésére. Számos fűmag fajtát találsz az üzletek kínálatában: sport, golf, pázsit, árnyéktűrő, szárazságtűrő.

Ha szeretnél minden évszakban gondozásmentes, csodálatos gyeppel büszkélkedni, tekintsd meg műfű kínálatunkat: https://www.nadland.hu/mufu/mufu-kertbe/

Metszés

A metszésről sem szabad megfeledkezni. Metszéssel serkenti tudjuk a jövő tavaszi sövény növekedést. Vágd le a sövényeket a tél beállta előtt, távolítsd el a leveleket és a levágott ágakat, hogy szél által átjárható, jól szellőző és napfénnyel jól ellátott felületet kapj. A gyümölcsfáknál a beteg növényi részek távolítsd el, a gombás, fertőzött tűzelhalásos ágakat és a leveleket pedig meg kell semmisíteni.

Remélem hasznosnak találtad blogunkat.

Egy Albert Camus idézettel szeretnék elköszönni Tőled: "Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.”