görögdinnye A műfű simogatás ma olyan szokás lett, mint amikor az akciós dinnye megérkezik az  áruházba: jönnek a vevők, és mindenki elkezdi bőszen kopogtatni őket nagy szakértelemmel. Mivel mindenki kopogtatja, ezért senki nem akar butának tűnni, de az emberek nagy részének (főleg városban) fogalma sincs, hogy mit kellene hallania.

Ha valaki eljut arra a pontra, hogy teraszára, vagy kertjébe műfüvet szeretne, és meglátja a hatalmas kínálatot, könnyen úgy járhat, mint az egyszeri dinnyevásárló: ha nem tudjuk a döntési szempontokat, marad a műfű simogatása, ami megfelelő ismeret hiányában a dinnyekopogtatással azonos eredményt hoz, tudniillik teljesen bizonytalan kimenetelű. A különbség, hogy itt nem 1000 Ft sorsáról döntünk, hanem általában ennél jóval többről, és arról, hogy mennyire fogjuk élvezni a műfűvel borított területünket hosszú távon.

Természetesen jó kiindulópont, ha a termékek adatlapjai mellett átnézzük tüzetesen a tényleges terméket, vagy az üzletben kihelyezett mintát. Ilyenkor elsősorban a szálak vastagságát, színét, az öltések sűrűségét, és a szálak hosszúságát érdemes vizsgálni, méghozzá a következő szempontok alapján:

 1.       Szempont: A használat célja sport vagy dekoráció

A sport műfüvek speciális céllal készülnek, intenzív igénybevételre, kifejezetten professzionális használatra. Ha valaki saját sportpályát szeretne a kertjébe, vagy telkére (pl. tenisz, kispályás foci), akkor ajánlott egy sportpálya építő céggel felvenni a kapcsolatot. Ha a használat módja ennél könnyedebb, pl. gyerekek fognak játszani rajta, esetleg teraszburkolatnak szánjuk, akkor a dekorációs vagy más néven pázsit műfüvet érdemes választania. A megfelelő ár-érték arány kiválasztásához azonban szükséges némi előzetes ismeretre szert tennünk.

2.       Szempont: UV állóság, tűzállóság, garancia

A műfű szálainak műszaki paraméterei sok mindent elárulnak annak minőségéről. Érdemes megkérdezni, hogy a termék, illetve a gyártó rendelkezik-e független minősítő intézetek által kiadott tanúsítványokkal.

Mivel a műfű telepítése egy hosszú távú befektetés, ezért a választáskor fontos meggyőződni róla, hogy a szálakat stabilizálták-e UV sugárzással szemben, illetve, hogy milyen szín és anyagtartóssági garanciákat vállalnak a termékre. Ha nincs jól feltüntetett garanciális információ, akkor érdemes óvatosnak lenni.

A jobb minőségű műfüvek önkioltó anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy ha parázs éri őket, akkor nem kapnak lángra, hanem csak az adott helyen olvadnak meg, és elfojtják a tüzet.

3.       Szempont: szálhossz, szálsűrűség

pázsit műfűA legtöbb hobbi kategóriájú műfűnél az egyetlen technikai adat, amit a gyártó megad, az a szálhossz. Ennek kiválasztásában a pénztárcánk mellett leginkább a felhasználás módja a fő szempont. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tudjon rajta focizni, játszani, akkor inkább 20, legfeljebb 30 mm-es típust válasszunk. Ha igazi pázsitként szeretnénk használni teraszon, medence köré, napozásra és hasonlók, akkor a 40 mm-es szálhossz már nagyon kellemesen puha, és látványa is prémium hatást kelt.

Egy másik műszaki paraméter, ami már gyakran hiányzik a hobbi műfüvek leírásából a szálsűrűség, vagy az öltések száma. Itt arra kell odafigyelni, hogy egyszínű műfüveknél egy öltés csak egyféle szálat tartalmaz, míg egy négyszínű műfűnél egy öltésben 4 féle szál van így ez utóbbiaknál egy kisebb érték is dúsabb pázsitot eredményez.

4.       Szempont: A szálak vastagsága és formája

Profi műfű gyártóknál a szálak minőségének leírásánál megjelenik egy rejtélyes, ú.n. dtex érték is. Ez a mértékegység a textiliparban a szálak finomságának meghatározására szolgál. 1 dtex azt jelenti, hogy 10000 m szál tömege 1 gramm. De milyen érték az ideális?

Műfűnél különösen becsapósak lehetnek a kéz számára rendkívül puha tapintású, finom megjelenésű termékek, ruha vásárlásánál ugyanis megszoktuk, hogy a finom tapintású anyagokat találjuk jobb minőségűnek, míg a durvábbakat gyengébbnek. Műfű esetén viszont el kell felejtenünk ezt a beidegződést, ha nem akarunk pórul járni!

A műfű tapintása annál selymesebb minél vékonyabbak a szálai, a vékony szálak viszont kevésbé tartósak. A túl vékony szálú műfűnek nagyon gyenge a tartása, ezért a szálak egy idő után teljesen lelapulnak. Vékony szálú, selymes tapintású műfüvet olyan helyre érdemes venni, ahol csak látványelemnek szánjuk, viszont nem szeretnénk rendszeresen használni. Azokra a helyekre, ahol rendszeres használatot tervezünk érdemes erősebb szálú műfüvet választani, aminek a rövidebb, göndör tartószálai elég sűrűek ahhoz, hogy megtartsák a hosszú, zöld szálakat.

műfű szálA szálak profilja (felülnézetből milyen a formája) is lényeges a megfelelő alaktartás szempontjából. Az egyenes profilú szálak könnyen lelapulnak és nehezen nyerik vissza az alakjukat, míg a „C”, „S” vagy gyémánt formájú szálak jobban tartják az alakjukat, illetve könnyebben visszanyerik azt, miután egy nehéz tárgyat eltávolítottunk róluk.

 

5.       Szempont: A szálak színe, árnyalata

Végezetül a műfű színére és árnyalatára is érdemes odafigyelni. A teljesen egyszínű műfű a legolcsóbb, de távolról sem kelt természetes hatást. Ma már a jobb pázsitfüveket legalább 3-4 különböző árnyalatú szálból szövik a természetes hatás érdekében. A világosabb tónusú termékek élénkebbnek, mutatósabbnak tűnnek az üzletben, de fontos arra is gondolni, hogy a kertben a többi zöld növény közt a túl világos szálak természetellenes hatást kelthetnek, így például sötétebb színű tűlevelűk környezetébe érdemes lehet sötétebb tónusú műfüvet választani. Itt is fontos tehát az egyensúly.

A kert és a műfű