A gyermekek a játék és a kapcsolódó eszközök révén ismerkednek meg környezetükkel. Játék közben fedezik fel az őket körülvevő világot, így ismerkednek meg textúrákkal, formákkal, hangokkal, színekkel és ízekkel egyaránt. Szociális, fizikai és kognitív - azaz megismerő, gondolatra ébresztő - fejlődés: mindezekre kihat az életkornak megfelelően választott játék. 

A játék egyaránt hatással van a gyermek érzelemvilágára és értelmi fejlődésére. Megfigyelhető, hogy míg egy újszülött hosszasan nézeget egy lassan körbeforgó tárgyat, egy pár hónapos már igyekszik megfogni, de egy évesen már érdektelen számára ugyanaz a tárgy és összetettebb, bonyolultabb játékokat keres, illetve előszeretettel fordul a felnőttek eszközei, a mindennnapi használati tárgyak felé.

A játékok során a gyermek olyan kompetenciákat sajátít el, melyeket egész életében használ majd: kialakul és fejlődik a szókincs, a kommunikáció, a problémamegoldó képesség, a logika és a kortársakkal történő közös játék során a szociális érzékenység és a társadalomban való hovatartozás is.

Bármilyen játékot, vagy eszközt is választ, illetve tesz lehetővé a gyermek számára, mindig elsődleges szempont - a biztonság mellett -, hogy a gyermek élvezze a játékot. Ez nem azt jelenti, hogy nem gördíthet elé akadályt - azaz nem választhat elsőre például nehezebbnek tűnő feladatot, eszközt, hiszen ezzel a logikus gondolkodást és a problémamegoldás fejlődését segíti-, de érdemes figyelni rá rá, hogy a gyermek játék közben felszabadult legyen, élvezze  a tevékenységet. Érdemes hagyni, hogy egyedül próbálja megoldani az egyes feladatokat és kíváncsisága segítse a megoldás, a helyes használat felé, mert a kíváncsiság a tudás utáni vágy alapja.

Ha teheti, minél gyakrabban vigye kortársai közé, így erősítve a kapcsolatteremtő képességet, az interaktivitást, együttműködést. A közös játék során alakul ki a gondolatok kifejezése, az egymásra odafigyelés és egymás meghallgatása, valamint a véleményalkotás is.

A lelki, érzelmi fejlődés mellett a motoros, azaz a mozgással kapcsolatos fejlődésben is óriási szerepe van a játékoknak, hiszen a gyermek folyamatosan új mozgásformákat sajátít el, megismeri a mozgáskoordinációk adta lehetőségeket és a teste szabta határokat is.

Közeleg a nyár, a szabadtéri játékok ideje. Amikor csak lehet, engedje, hogy gyermeke a szabad levegőn töltse idejét, hiszen amellett, hogy a friss levegő egészséges, szabadságérzetet ad, javítja a koncentrációs képességet, növeli a gyermek kitartását, állóképességét, segíti a felesleges energiák levezetését.

A két legjobb kertben felállítható játék, a hinta és csúszda fontosságáról és szerepeiről külön blogunkban olvashat. A biztonságos szabadtéri játékhoz ütéscsillapító ReFlex gumilapjaink használatát javasoljuk.