A szabadtéri játok jótékony hatásai

A szabadtéri játék jótékony hatásai

Mert fontos, hogy gyermekeink odakint is játszhassanak!

Néha úgy érezzük, mintha csak pazarló időpocsékolás lenne kiküldeni a lurkókat a szabadba játszani. Pedigez mekkora tévedés! Cikkünk arról szól, mennyi mindennel is járul hozzá a gyermekek egészséges fejlődéséhez a rendszeres szabadtéri játék.

Leggyakrabban sajnos épp a szabadban töltött idő szorul ki az apróságok napirendjéből, mivel egyrészt tengernyi időt töltenek az iskolapadban ülve, másrészt otthon a TV előtt ülve, harmadrészt a kocsi hátsó ülésén ülve, mikor ide-oda fuvarozzuk őket suli után, és még sorolhatnánk. Az önfeledt, kinti rohangálás fontos szerepet játszik abban, hogy gyermekeink fizikailag, szociálisan és érzelmileg is egészségesen fejlődjenek.

Egyáltalán nem titok, hogy az nyugati világban az elhízás egyre nagyobb problémát okoz a gyerekek körében. A bizonyos felmérések szerint a gyermekek és a kamaszkorúak 17%-a már túlsúlyos. Ez jórészt amiatt van, mert a gyerekek idejüknek csak töredékét töltik játszótereken.

A túlsúly növeli az életvitelt tartósan megváltoztató betegségek kialakulásának veszélyét, ami évekkel is megrövidítheti a gyerekek várható élettartamát. Ezek közé tartoznak olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, a magas vérnyomás, az agyvérzés vagy a magas koleszterin szint. A gyerekek szabadtéri játéka elősegíti a helyes testsúly kialakulását, mivel így a felesleges kalóriákat észrevétlenül lejátsszák magukról. A kinti szabad foglalkozás hiánya sajnos nemcsak a túlsúlyért felelős. A CNN.com egyik 2009 augusztusi riportja szerint az amerikai gyerekek 70%-a D-vitamin hiányos. A D-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk kalcium megkötő képességében, valamint kontrollálja a vérnyomást szabályozó renin- és fehérjeszintet.

Sajnos D-vitamin szükségletünket gyakorlatilag lehetetlen egyedül a táplálkozásból fedezni.

Ha azonban a gyerekek elég időt töltenek a szabadban, a napsugárzás segítségével testük elő tudja állítani a szükséges mennyiségű D-vitamint csontjaik egészséges fejlődéséhez és csökken a szívbetegségek és a magas vérnyomás későbbi kialakulásának kockázata is.

Bár a napsütés remekül pótolja a gyerekek D-vitamin hiányát, a túl sok napsütés azonban növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Tehát használjuk a józan eszünket azzal kapcsolatban, hogy mikor és mennyi ideig engedjük őket a napon játszani!

A kicsik éjszakai alvása is mélyebb lesz és a viselkedésük is javulni fog, mivel a szabadban játszva kikiabálják és kirohangálják magukat, ugrálnak, csimpaszkodnak, bicikliznek: vagyis kiengedik a gőzt... Mindeközben izmaik-csontjaik erősödnek, a tüdejük fejlődik, kondíciójuk is javul.

Mi minden másért kell még kint játszatni őket?

Amint látjuk, fizikailag rettentő hasznos tehát a játszótéri, kerti móka. Ezen kívül azonban számos pozitív szociális és érzelmi hatása is van. Mikor a kicsik homokvárat építenek, barátaikkal közösen játszanak, felfedezik a természet kincseit, fákat, virágokat, az feljeszti a logikus gondolkodás és az érvelési képesség kialakulását is.

A játékba belelendülve a gyerekek megtanulnak kockázatot vállalni, fejlődik a képzelőerejük, érdekeik tudatára ébrednek, és nem utolsó sorban felfedezhetik, hogy milyen dolgokkal szeretnek foglalkozni. Kis cimboráikkal játszva olyan szociális készségeket sajátítanak el, melyekre az életen át tartó egészséges barátságok kialakításához szükségük van.

A kerti játék tehát végtelen sok „mellékes” haszonnal bír a fejlődés szempontjából fizikai, szociális és érzelmi területen egyaránt: a gyerekek vidámabbak lesznek, jó felépítésű, közösségi felnőttekké cseperedhetnek.

 

Ha esetleg még nincs megfelelően kialakított kerti játszótere, akkor ne feledje, hogy a Húsvét hétfőig (április 9) leadott megrendelés esetén 15%-kal kedvezőbben vásárolhatja meg a Jungle Gym kerti játszóvárakat!

(Ez azt jelenti, hogy akár már kevesebb, mint 70.000 Ft-ért (!) felépíthet a kertjében egy csúszdás játszóvárat) A termékek interneten is megrendelhetőek, az online leadott megrendelések utólag akár módosíthatóak is személyesen.