Karácsonyi Társasjáték

Meglepetésként álljon itt egy egyszerű kis társasjáték, amit Ön is letölthet, kinyomtathat (vagy akár kézzel is megrajzolhatja a pályát), és már készen is áll arra, hogy elfeledve az év gondjait vidám perceket okozzon kicsiknek és nagyoknak egyaránt a karácsonyi időszakban.

A Karácsonyi Társasjáték egy egyszerű, kedves és hangulatos társasjáték. Szabálya nem túl bonyolult, nagy szerep jut benne a véletlennek, de azért egy kis stratégiai érzékre is szükség van hozzá. A pályán (játéktáblán) kívül szükséges hozzá két dobókocka, valamint játékosonként 2-2 bábu, továbbá játékosonként körülbelül 10-20 színes fakocka (vagy színes gomb, a bábuknak megfelelő színekben). A játékot 2, 3, 4 vagy akár több játékos is játszhatja, a játékidő körülbelül fél óra és 1 óra között alakul.

A játéktáblát itt lehet letölteni: Játéktábla a Karácsonyi Társasjátékhoz

Játékszabály:

Kellékek:

A játékhoz szükséges a társasjáték pálya, két dobókocka, játékosonkéntkét-két bábu, valamint játékosonként körülbelül 15-20 színes fakocka. A játék inkább szerencsejáték, de egy kis stratégia is kell hozzá.

A játék célja:

A játékot 2, 3, 4, vagy akár több játékos is játszhatja.A játékot az nyeri, aki először jut el a belső pályán a kulcsig.

A játék menete:

Minden játékos tesz egy bábut a külső, körbefutó pálya bal felső sarkában lévő hóember (start) mezőre, és a belső pályán a ház mezőre.


A játékosok sorban dobnak két dobókockával, és a külső pályán lépkednek. A pályán a lépési irány az óramutató járásával megegyező, tehát a hóembertől a nem lefelé, hanem jobbra kell elindulni. A két dobás közül tetszőlegesen választhatnak, hogy melyiket lépik le (a kettő összegét nem lehet, csak valamelyiket a kettő közül).


Ha karácsonyfa mezőre lép valaki, és a feliratnak megfelelően párosat vagy páratlant dob, a játékpálya bal felső sarkában lévő zöld ajándékdoboz-mezőre tehet egy (a játékos színének megfelelő) fakockát.


Ha ajándékdoboz mezőre lép valaki, és van a zöld ajándékdoboz-mezőn már fakockája, akkor tetszés szerint elhelyezheti az 1-től 12-ig számozott mezőkön egy fakockáját, illetve a fakockáit (az összeset). Olyan mezőre is tehet, ahol már van másnak fakockája, és egy mezőre akár többet is tehet.


Ha dobókocka mezőre lép, akkor egy vagy két dobóckával dobnia kell (aszerint, hogy egy vagy két kocka van a mezőre rajzolva), és ha olyan értéket dob, mint ahol már van fakockája a felső (1-től 12-ig) mezőkön, annyit léphet előre a belső mezőkön a kulcs felé, ahány fakockája van az adott mezőn.


Ha hóemberrel jelzett mezőn áll a belső pályán, és a külső pályán a hóemberre (startmezőre) lép, egyet előbbre léphet a belső pályán, a nyílnak megfelelően.


Ha valaki boszorkány-mezőre lép, és 3-at, 7-et vagy 12-t dob a két kockával, egy fakockát levehet az ellenfelétől (az 1-től 12-ig számozott mezőkről, vagy akár a zöld ajándékkocka mezőről is).

Ha a sárkány mezőre lép, és 3-at, 7-et vagy 12-t dob, a belső pályán 1 mezővel hátrébb teheti egy ellenfelét.


Kiegészítő változat egy stratégiaibb játékhoz: Csak akkor léphet előre valaki a belső mezőn, ha az adott és dobott felső (1-től 12-ig számozott) mezőn neki van a legtöbb kockája (vagy egyenlően van valaki mással, de nem kevesebb).

Jó játékot és kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!

 

A játékot Csetneki Sándor szerkesztette, és tette elérhetővé mindenki számára.

Sándorról és a társasjátékairől bővebben itt olvashat: Csetneki Társasjátékok - csetneki.hu