Madárodu Nest4natureMadárodu Nest4nature

Fészekrakó program

Magyarországon is egyre inkább kezd elterjedni a télire kirakott madáretetők használatának kultúrája, ami nagy segítséget jelent a szárnyasoknak, amikor nem csak ők, hanem a mínuszok is repkednek és vastag hó borít mindent. Téli időben a hálásan csipegető madarak barátságos hangulatot teremtenek a kertben. Az azonban keveseknek jut eszébe, hogy sok madárnak (például költözőmadarak) a téli élelemszerzés mellett a fészekrakás is nagy kihívást jelent.

Nekem sem jutott eszembe, egészen tavaly őszig, amikor is szerencsém volt találkozni a madarak egyik nagy szakértőjével, aki ráadásul gyönyörű szép, nyírfából készült, igényes, és tartós madárodút és madáretetőt tervezett. Az őszi „madáretető szezonról” sajnos lemaradtunk, de elhatározzuk, hogy tavaszra mindenképpen elhozzuk a hazai madárbarátoknak ezeket atermékeket, mert az nem lehet, hogy ne ismerjék meg őket!

De még mielőtt megmutatnám őket, egy pár gondolat, hogy miért is jó egy madárodú a kertben:

  1. Szórakoztató időtöltés(lehet megfigyelni, fotózni, stb)
  2. Elengedhetetlenül fontos segítség a madaraknak (meglepően kevés „jó minőségű” odú alakul ki a természetben)
  3. Természetes rovarirtás: a madarak rovarokat és egyéb kerti kártevőket esznek
  4. Tanulás a gyermekeknek: a kisgyermekek sokat tanulhatnak az odú körül megjelenő madarakról, valamint arról, hogy milyen hasznos munkát végeznek. A kicsik számára így közvetített tudás a környezettudatos nevelés fontos eszköze is lehet.
  5. Madárdalos kert egész évben

+1 (Ez az én tippem): a Nest4nature madárodúk és a madáretetőnek csomagolása is egyedülállóan szép, így a kertbarátok számára kiváló ajándék is egyben bármilyen alkalomra.

Tehát a kínálat:

Nest4nature odúk kizárólag a Nádlandtól:

Nest4nature madárodú kicsi

Nest4nature madárodú nagy


Nest4nature madáretető

 

A „szakmai rész”: mitől jó egy odú?

Az, hogy milyen madárodúra van szükség, függ a kerttől és a közelben élő madarak számától is. Az európai madarak több mint egyharmada odvas helyeken szeret leginkább fészkelni. Milyen madarakat tud a kertjébe csábítani? Nos, ez függ attól, hogy milyen madarak gyakoriak a környéken, függ a táplálkozási- és életfeltételektől, valamint attól, hogy mekkora fészekrakó odút választ.


A Nest4nature által készített odúk méretét, és a hozzájuk tartozó kihelyezési tanácsokat ornitológusok és madárszakértők segítségével határozták meg. A kulcs ahhoz, hogy megfelelő odúk készüljenek az, hogy felépítésükben és kinézetükben is természetes fészkelőhelynek látszódjanak. Azt, hogy milyen madárnak melyik madárodú lenne megfelelő, egy elég egyszerű megfigyelésre kell alapoznunk: a madár azt a fészkelőhelyet választja amelyik a legbiztonságosabb.

Azt, hogy milyen madarakat szeretnénk a kertünkbe csábítani, jól meg kell fontolnunk. Először is meg kell ismerkednünk a madarak fészkelési szokásaival, másfelől be kell azonosítanunk, hogy milyen környezet a legmegfelelőbb a számukra. A helyszín, a megfelelő magasságon való elhelyezés és a jól átgondolt tájolás mind-mind elengedhetetlen feltételek. Az egyes termékek leírása segít majd meghatározni, hogy milyen madárodút kell kifüggeszteni a különböző madárfajoknak.

Mikor helyezzünk ki madárodút?

Tudnunk kell az időt, amikor a madarak visszatérnek téli vándorútjukról, hiszen érdemes még ez előtt kifüggesztenünk a fészekrakó odúkat. Vannak azonban olyan odvas helyekre fészkelő madarak, melyek nem költöznek el a tél beálltával, és egész évben megcsodálhatjuk őket a kitett fészekrakó hely körül. Vannak például bizonyos cinegefajok melyek már a tél elején kijelölik az általuk birtokolt területeket. Így hát érdemes az odút késő ősszel kihelyezni, esetleg a tél kezdetekor, de semmiképpen sem a kora tavaszt követően. Így a madarak megfelelő időben szerezhetnek tudomást az új fészkelési lehetőségről.

Hova helyezzük ki a madárodút?

Nincsen alkalmatlan hely az odú kihelyezésére mindaddig, amíg madarak élnek a közelben. Mégis, érdemes azért a lehető legjobb helyet megkeresnünk. A legfontosabb szempont az odú helyének megválasztásakor a biztonság és a rossz idő elleni védelem. Ha a házunk közelében akarunk madárodút kihelyezni, akkor érdemes olyan helyre tenni, ahol év közben jól meg tudjuk figyelni a madarakat. Ha például széncinegét szeretnénk látni, akkor tegyük alacsonyabbra az odút, lehetőleg sűrű bokrok közelébe.

A természetes anyagból készült nyírfaodú tökéletes fészekrakó hely ennek a fajnak. Természetesen utána kell nézni, hogy az adott madár előfordul-e a lakóhelyünk közelében, hiszen csak akkor tudjuk odacsalogatni az odúnkhoz. Ha több madárodút is kihelyezünk, érdemes különböző magasságokba, más-más fafajtára és mindig más irányba nézően kifüggeszteni őket. Így többféle madárnak adhatnak otthont.

Általában a legmegfelelőbb kihelyezési magasság másfél méter, vagy ennél magasabb, bár ezt a biztonsági szempontok befolyásolhatják. Figyeljünk arra, hogy az odú ne legyen elérhető macska, nyest vagy menyét számára. És ne feledkezzünk el a saját biztonságunkról sem, amikor kihelyezzük vagy tisztítjuk a madárodút! Az, hogy merre néz az odú bejárata nem a legfontosabb szempont, mégis érdemes számításba venni a környéken uralkodó szélirányt és azt, hogy az eső és hó ne essen be a bejárati nyíláson. Érdemes továbbá árnyékosabb helyet keresni. A tájolást illetően az északi, keleti vagy délkeleti irány lehet a legmegfelelőbb.

Árnyas ligetekben, erdőkben további szempontok is közrejátszhatnak. Ilyen lehet egy ideálisan benyúló ág, ami megfelelő kihelyezés esetén pont megvédheti az odú nyílását az esőtől. A könnyű megközelíthetőség is fontos szempont. Nagy, terebélyes ágak vagy egyéb akadályok megnehezíthetik, hogy a madár odaszállhasson az odúhoz. Az ideális lehet, ha a fészekrakó helyhez közel találhatóak lombos fák vagy bokrok, ugyanis a kistestű madarak számára ez kiváló rejtekhely lehet.

A madárodú kihelyezése és gondozása

Ahhoz, hogy kihelyezzünk egy madárodút, semmilyen különleges szerszámra nem lesz szükség. Egy átlagos háztartásban minden megtalálható ehhez. Előkészületek sem kellenek, elég kibontani az odút a csomagolásból, és máris kitehetjük a természetbe! Évente egyszer azonban mindenképp érdemes kitakarítanunk, mégpedig azért, hogy megszabadítsuk a fészekrakó helyet a különböző parazitáktól.

A felnyitható tető praktikus erre a célra. A takarítást két-három héttel azután érdemes megejtenünk, hogy a fiókák kirepültek. Így elkerülhetjük, hogy megzavarjuk a madarak kikelését. (Vagy egy másik faj fiókáinak növekedését, ugyanis a fecskék például gyakran fészkelnek be olyan odúkba,ahol nem sokkal korábban még a seregély nevelte fiókáit). Vannak, akik a pyrethrum nevű rovarirtót használják a tisztításkor, ugyanis nem hagy maradandó nyomokat és a madarakra sincsen káros hatással.

Mégis, érdemes vigyázni a használatával. Kihelyezés előtt érdemes valami puhával kibélelni a fészekrakó odút, és ezt az anyagot kicserélni a tisztítás alkalmával. Ez az anyag lehet durvább fűrészpor, forgács, vagy szárított fakéreg is. Ez jóval otthonosabbá teszi az odút a madarak számára. Fontos továbbá, hogy a kihelyezés után ellenőrizzük, hogy az odút megfelelően helyeztük-e ki.