Lista kerti játszóterek biztonsági ellenőrzéséhez - 13 pontos biztonsági útmutató kerti játszóvárakhoz

Minden gyermek biztonságos játszóhelyet érdemel! Ezért a Nádland szeretne segíteni Önnek, hogy gyermekei még nagyobb biztonságban játszhassanak. Ajánljuk, hogy kövesse a következő alapelveket, és minden játékot gondosan ellenőrizzen, mielőtt a kicsik elindulnának játszani.

gyerek

1. A szülői felügyelet elengedhetetlen. A rosszalkodásnak mindig vessen véget, mielőtt bárki megsérülne.

2. A játszóvár egyik kulcsfontosságú tulajdonsága a faanyag szilárdsága. A tartóoszlopok különösen fontosak a játék stabilitása szempontjából, ezért használjon legalább 9x9 cm-es oszlopokat, amelyeket betonozva, vagy földhorgonnyal rögzítsen a talajhoz, ezáltal a játék alapja nagyon stabil lesz. Így a minimumra csökkenthető az oldalirányú kilengés, mely a kevésbé szilárd és kisebb méretű faanyagoknál előfordulhat. Az A-formájú lábak szintén fontosak, mivel biztos helyzetben tartják a hinták keresztrúdját.

3. A kormegjelöléssel ellátott kiegészítők közül olyat vásároljon, amely illik gyermekei életkorához. Rendszeresen cserélje őket a gyerekek növekedéséhez mérten megfelelő tartozékokra. Az 5 év alatti picurok ne játsszanak semmi olyan dolgon, ami 1,5 m-nél magasabb. Ha nem tudnak egyedül felmászni egy-egy falra vagy hintára, akkor valószínűleg még túl kicsik ahhoz a játékhoz.

4. Játszóvár kiválasztásánál mindenképpen megfontolandó szempont az udvarunkon rendelkezésre álló hely. A játszótér számára köröskörül 1,5m-nyi letisztított, szabad térre van szükség. Ezt a távolságot az olyan kinyúló részek esetében is be kell tartani, mint amilyen a csúszda. A hintaállványok világának szinte jobbkéz-szabálya, hogy dupla annyi helyet hagyjunk még pluszban a hinta előtt és mögött, mint amilyen magas a keresztrúdja.

5. Leeséskor a puha földet érés megóvja a gyerekeket a sérüléstől. A föld és a fű nem elegendő minden esetben elegendő. A kerti játékoknál sokak figyelmét elkerüli, hogy a területet megfelelően kell burkolni is. Leginkább a rugalmas gumiburkolatok, illetve különböző ömlesztett töltőanyagok használata ajánlott -mint például mulcs, faapríték, homok vagy kavics- , 1,5 m-rel kiterjesztve a játék köré is minden irányban. A töltőanyag réteg vastagsága 20-30 cm közötti legyen a használt anyagtól függően.

6. Győződjön meg róla, hogy a vár nem tartalmaz 7,5 és 23 cm közötti réseket. Az ilyen helyekre a gyerekek könnyen beszorulhatnak.

7. Tanítsa meg gyermekének hogyan játszhat biztonságban!

    • Nézz szét
    • – Soha ne szaladj egy társad elé-mögé, mikor hintázik!

  • Oszd meg - Kerüljön sor mindenkire a mászókákon, csúszdákon és a hintákon, egymás után!
  • Szárítsd meg – Ne hintázz vizes ülőkén!
  • Légy kedves – Ne toljakodj, ne lökdösődj, ne balhézz!

8. Különítse el a játszóhelyeket, így elkerülhető az összeütközés. Legyen elég hely arra, hogy a játékokról kényelmesen le lehessen szállni anélkül, hogy egy tartozékkal, vagy egy játszótársával ütközne a gyerek.

9. Mindkét végükön rögzítse a köteleket és a láncokat (kivéve persze a hintaköteleket), így nem tudnak visszahurkolódni, nem lehet rajtuk fennakadni.

10. Ügyeljen arra, hogy minden kampó és karabiner megfelelően záródjon. A kampók helytelen zárása, hajlása miatt a hinta leeshet, belegabalyodhat a ruhába.

11. Rendszeresen vizsgálja át a játszóteret, győződjön meg a burkolat épségéről, szorítsa meg a kilazult rögzítőelemeket. Kutasson kiálló csavarok, elhasználódott láncok, kötelek és elemek után. Győződjön meg róla, hogy a játék minden felszerelése jó állapotban van.

12. Külön gonddal járjon utána, hogy a játéknak megvan-e minden szükséges korlátja; különösen az 1 m-nél magasabb emelvényeken, utakon, feljárókon. Közben távolítsa el a játszóhely területéről a különböző buktatókat is. Például a fatuskókat, kiálló gyökereket, egyéb játékokat, köveket, stb.

13. A gyerekek nem használhatnak elhasználódott, elhanyagolt játszótereket. Az ilyeneket minél előbb távolítsa el.

 

Ha szeretne biztonságos kerti játékot építeni/építtetni gyermekeinek, tekintse meg kínálatunkat:

Kerti játszótér rendelés

Kiegésztők meglevő kerti játékokhoz

Biztonságos játszótéri és kerti gumiburkolatok

Ha szeretné, hogy szakember végezze el meglevő kerti játszóterének felújítását, karbantartását, kérjen tőlünk ajánlatot: kapcsolat@nadland.hu

Jó játékot kívánunk!