Üdvözöljük a Nádland webáruházban!

Termékek

Kosár

üres 0 Ft

My Cart -

üres
My Cart: (0)

Madáretető - Fakuszodú

2 000 Ft
(2 000 Ft /db)
Segítség az apróságoknak
Raktáron!
Hol érhető el a termék?
db
  • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
  • Akár személyesen is átveheti
Szállítási díj:
1 600 Ft -tól
Csomagpontra:
1 290 Ft
Szállítási idő:
2 - 4 munkanap

Termék leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt. Ezért a településeken mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük a madarak megtelepedését. Attól függően, hogy milyen madárfajokkal szeretnénk benépesíteni a kertünket, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

A fakusz: A fakuszok kontinensük legkisebb termetű madaraihoz tartoznak, és bár az etetők gyakori vendégei, kis termetük és rejtőzködő életmódjuk miatt csak gyakorlott madarászok ismerik fel őket. Életmódjuk harkályszerű, a fák törzsén és ágain mozogva a kéreg hasadékaiban keresgélik rovartáplálékukat. Parányi, ökörszemhez hasonló méretüknek, hosszú, vékony, hajlott csőrüknek köszönhetően olyan résekbe is képesek benyúlni, ahova a harkályok, küllők, a csuszka és a cinegék nem. Ez teszi lehetővé számukra, hogy a táplálékért folyatott versengés nélkül éljenek együtt a több mint egytucatnyi, rendszeresen vagy alkalmilag a kérgen táplálkozó madárfajjal. Segítséget tudunk nyújtani számukra a fakuszodú kihelyezésével.

Odúméret: 40 x 10 cm

Odúkihelyezés: A fakuszok talán legmegdöbbentőbb viselkedése a költéshez kapcsolódik. Ezek a madarak ugyanis nem harkályodúkba, hanem a törzs függőleges repedéseibe, illetve a törzstől elvált kéreg hasadékaiba építik fészkeiket. A fakuszodú úgy lett készítve, hogy ennek megfeleljen. Mivel ezek az idős, odvas fák fogyatkozóban vannak, ezzel az odútípussal a fakuszok fészkelési esélyeit javíthatjuk. A fakuszodút egy speciális, háromszög alakú mesterséges odú, ami derékmagasságban dróttal kell a fa törzsére rögzíteni. Jó hír lehet a lelkes madárbarátok számára, hogy a befoglalási arány általában magas, éppen ezért bátorítjuk azokat, akik tervezik a fakuszodú kihelyezését.

A termék megvásárlásával a Magyar Madártani Egyesület természetvédő munkáját segítik elő.

Jellemzők

Alapanyag fenyő
Méret 10,5 x 40 x 10,5 cm
Milyen madárnak ajánljuk fakusz
Szin vörösmahagoni
Kiszerelési egység db
Hasonló termékek