Termékek

Kosár

üres 0 Ft

My Cart -

üres
My Cart: (0)

Amikor kertet építünk, játszóteret vásárolunk, fontos tudnunk azt, hogy az általunk vásárolt fa milyen tulajdonságokkal rendelkezik, illetve mit várhatunk tőle az évek során. Bizonyos eltérések a fa normális tulajdonságaihoz tartoznak.

Az alábbiakban a tipikus "fa jelenségeket" részletezzük, hogy tudjuk azt, hogy mi a normális és mi nem.

 

Gyantafolyás:
 A megmunkálás és a raktározás során a fa még dolgozik, ezért a fenyőfánál előfordulhatnak gyantacseppek, folyások, melyek teljesen normális jelenségek. Amennyiben szükséges, óvatosan kaparjuk le a gyantacseppeket, vagy távolítsuk el őket terpentinnel.
Színeltérés:
Minden fának más a formája, sőt a színárnyalatuk és a méretük sem azonos. Ezért a feldolgozott fánál a színárnyalatbeli különbségek teljesen normális jelenségek, melyek a napsütés hatására kiegyenlítődnek.
Repedések:
A fa a tömörségében rejlő különbség miatt sosem egyformán zsugorodik, illetve tágul. Ezért, illetve később a hőmérsékleti különbségek miatt látható repedések keletkezhetnek rajta. Azonban ezek nem befolyásolják a termékek konstruktív tulajdonságait, az oszlopok stabilitását.
Gombák, és penészesedés:
Erősebb, heteken át tartó felmelegedésekkor előfordulhat, hogy a fa felületén kékes-szürkés színeltérések, foltok jelennek meg. Ezek, a levegőben megtalálható penészgombák által okozott elváltozások csak felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják. Az így keletkezett foltok gyakran az időjárás változásával maguktól is eltűnnek, de le is moshatók.
Sókicsapódás az impregnált fafelületeken:
A magas nyomáson impregnál faanyag hajlamos rá, hogy az impregnáláskor használt tartósító sók a fa természetes gyantatartalmával a faanyag felületén foltokat, illetve sókicsapódásokat okozzanak. Azonban ezek az elváltozások csupán felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják.

Tartósítás
A luc-és az erdei fenyőből készült kerti fatermékek kezelés hiányában védtelenek a kártevőkkel és a rothadással szemben. Az olajok, festékek ezek ellen önmagukban nem nyújtanak kellő védelmet. Ezért az általunk forgalmazott kerti fatermékek legnagyobb része telített faanyagból készül. A termékeket vákuum alatt impregnálják, amely eljárás során nagy nyomáson sót préselnek a fába. Mindezt, krómmentes impregnálószerrel néhányszor megismételve, tartós védelmet biztosítanak a fának. Az így impregnált faanyag színe zöldes árnyalatú lesz. Azonban az erős UV sugarak ellen ez sem véd, ezért az impregnált faanyagot is érdemes jó minőségű, kültéri lazúrral kezelni.