Üdvözöljük a Nádland webáruházban!

Termékek

Kosár

üres 0 Ft

My Cart -

üres
My Cart: (0)

"D" Típusú madárodú

3 400 Ft
(3 400 Ft /db)

Mesterséges odú a madarak védelmére

Raktáron!
Hol érhető el a termék?
db
  • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
  • Akár személyesen is átveheti
Szállítási díj:
1 900 Ft -tól
Csomagpontra:
1 290 Ft
Szállítási idő:
2 - 4 munkanap

Termék leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt. Ezért a településeken mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük a madarak megtelepedését. Attól függően, hogy milyen madárfajokkal szeretnénk benépesíteni a kertünket, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

A madárházak közül "D" típusú odú a „B” típusú nagyméretű testvére. Ebbe az odúba a szalakóta és búbos banka jól megtelepíthető, de használható seregély számára is. Megfelelő berepülő nyílással füles kuvik és kék galamb részére is alkalmas.

Berepülő nyílás: a megtelepítendő fajtól függően Ø 46-60 mm, amely az odú aljától legalább 20-22 cm-re van

Belső alapterülete: minimum 15 * 15 cm

Az odúban várhatóan megtelepedő fajok: seregély, füleskuvik, szalakóta, macskabagoly, kék galamb


Odúkihelyezés: A "D" típusú odút 2-8 méter magasan, függesztve érdemes kihelyezni, melyre a késő ősz a legalkalmasabb időpont, hiszen az odúkat nem csak költéskor, hanem télen éjszakai pihenésre is használják a madarak. A kihelyezésnél érdemes arra is figyelni, hogy az odú nyílása ne észak felé nézzen. Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva egyszerűen telepíthetők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, azok megfelelően erős ágakra is függeszthetők, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja. Amennyiben kertünkben nincs odúkihelyezésre alkalmas fánk, a "D" típusú odúkat megfelelő magasságban épületek falára is kihelyezhetjük. Ez a megoldás odvas fákban szegény új építésű lakóparkokban, de panel, vagy irodaépületek esetében is megfelelő megoldás lehet. Amennyiben az odúkihelyezést téli etetéssel és egész éves itatással is kiegészítjük, akár a tizedik emeletre is követnek bennünket a madarak.

Kép forrás: MME

Jellemzők

Alapanyag fenyő
Méret 19,5 x 40,5 x 23 cm
Milyen madárnak ajánljuk szalakóta, seregély és harkály félék
Szin vörösmahagoni
Kiszerelési egység db
Hasonló termékek