Üdvözöljük a Nádland webáruházban!

Termékek

Kosár

üres 0 Ft

My Cart -

üres
My Cart: (0)

Madáretető - C Típusú madárodú

1 900 Ft
(1 900 Ft /)

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Raktáron!
Hol érhető el a termék?
  • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
  • Akár személyesen is átveheti
Szállítási díj:
1 300 Ft -tól
Szállítási idő:
1 - 3 munkanap

Termék leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt. Ezért a településeken mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük a madarak megtelepedését. Attól függően, hogy milyen madárfajokkal szeretnénk benépesíteni a kertünket, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

A "C" típusú odúk alapterülete és külső méretre a „B” típusú odúra hasonlít, de nem rendelkeznek szűk, kerek röpnyílásal, hanem megközelítően félig nyitott előoldalúak. Ez az odútípus azoknak a kistestű énekesmadaraknak kedvez, amelyek szeretnek kilátni kotlás közben az odúból, mivel hasonló üregekben, repedésekben, sziklahasadékokban szeretnek költeni. Ezek a madarak a hagyományos értelemben nem tekinthetők odúköltőknek, esetükben a megfelelő költőhely legfontosabb kritériuma a fedettség, a vízszintes alap és a fészek legalább egyik oldalának támasztottsága.  

Berepülő nyílás: félig nyitott, de fajtól függően változhat

Belső alapterülete: 12,5 * 12,5 cm

Az odúban várhatóan megtelepedő fajok: ökörszem, házi rozsdafarkú, vörösbegy, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető, hantmadár, macskabagoly


Odúkihelyezés: A félig nyitott előoldalú „C” odúk esetében a minimum kihelyezési magasság 0,5 m is lehet. Lakott területeken, ahol sok a macska, ezeket kiegészítő védelem nélkül elsősorban az eresz magasában szoktuk alkalmazni, ami a házi rozsdafarkúak kedvelt fészkelőhelye lehet. A kisragadozók benyúlását megakadályozó drót és tüskés ág előtét alkalmazásával azonban térd- és mellmagasságba, bokrokba, sövényekbe is telepíthetők, melyekbe ökörszemek és a vörösbegyek megtelepedése várható.

Kép forrás: MME

Jellemzők

Alapanyag fenyő
Szin vörösmahagoni