Üdvözöljük a Nádland webáruházban!

Termékek

Kosár

üres 0 Ft

My Cart -

üres
My Cart: (0)

"B" Típusú madárodú

3 800 Ft
(3 800 Ft /db)

Mesterséges odú a madarak védelmére

Raktáron!
Hol érhető el a termék?
db
  • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
  • Akár személyesen is átveheti
Szállítási díj:
1 800 Ft -tól
Csomagpontra:
1 290 Ft
Szállítási idő:
2 - 4 munkanap

Termék leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt. Ezért a településeken mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük a madarak megtelepedését. Attól függően, hogy milyen madárfajokkal szeretnénk benépesíteni a kertünket, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

A mesterséges odúk közül a „B” típusú a legszélesebb körben használt, ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – a széncinege, a házi és a mezei veréb –, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is. Ebből az odúfajtából kizárható a seregély, mely a nagyobb röpnyílású odút részesíti előnyben. Az odúkat érdemes ősszel ellenőrizni és a már nem használt fészket eltávolítani, hisz az odúlakó madarak miden évben új fészket készítenek.

Berepülő nyílás: Ø 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re van

Belső alapterülete: 12,5 * 12,5 cm

Az odúban várhatóan megtelepedő fajok: széncinege, nyaktekercs, házi veréb, mezei veréb, csuszka, légykapók

Odúkihelyezés:  A "B" típusú odút 2-4 méter magasan, függesztve érdemes kihelyezni, melyre a késő ősz a legalkalmasabb időpont, hiszen az odúkat nem csak költéskor, hanem télen éjszakai pihenésre is használják a madarak. A kihelyezésnél érdemes arra is figyelni, hogy az odú nyílása ne észak felé nézzen. Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva egyszerűen telepíthetők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, azok megfelelően erős ágakra is függeszthetők, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja. Amennyiben nincs odúkihelyezésre alkalmas fánk, a "B" típusú odúkat a lakott területek macskaveszélyes környezetében bokrokba, sövényekbe, falra futtatott növények közé rejtve is ki lehet telepíteni. Ahol még sövény, vagy a bokrok sem állnak rendelkezésünkre, ott az épületek falát is használhatjuk odúkihelyezésre. Ez a megoldás odvas fákban szegény új építésű lakóparkokban, de panel, vagy irodaépületek esetében is megfelelő megoldás lehet. Amennyiben az odúkihelyezést téli etetéssel és egész éves itatással is kiegészítjük, akár a tizedik emeletre is követnek bennünket a madarak. Az azonos típusú mesterséges odúkat hagyományosan egyesével, egymástól 15-20 m távolságra szoktuk kihelyezni.

Kép forrás: MME

Jellemzők

Alapanyag fenyő
Méret 19 x 31,5 x 23,5 cm
Milyen madárnak ajánljuk széncinege, csuszkamezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára
Szin vörösmahagoni
Kiszerelési egység db
Hasonló termékek