állatitató fagy

Általános iskolában történt egy megrázó dolog, amire a mai napig emlékszem. Körülbelül 8-9 éves lehettem, amikor egyik osztálytársam azzal a hírrel jött be reggel, hogy a kutyájuk megfagyott – de nem is akárhogy.
Különösen hideg időszak volt, -20°C körüli éjszakai hőmérsékletekkel. Elmondása szerint a kistermetű kutyus, szegény, éjszaka megszomjazott, inni akart, és reggel úgy találtak rá a megfagyott tetemre, hogy a nyelve hozzá volt ragadva a vizes tálkához.
Azóta is gondolkodom rajta, hogy vajon tényleg hozzá tudott-e fagyni a tálhoz a kutya nyelve, vagy valami más volt a gond, de hogy megfagyott, az tény.

A gazdái nyilván nem tudták, hogy csupán néhány ezer forintos beruházással elektromos fűtőkábelek segítségével bármilyen kültéren futó vízvezeték, vagy állatitató egyszerűen fagymentesíthető. Lássuk, milyen megoldások állnak rendelkezésünkre:


Fűtőkábelek termosztáttal

fűtőkábelKültéri vízvezetékek fagymentesítésére a legegyszerűbb és legkevésbé költséges megoldás a beépített termosztáttal ellátott fűtőkábel. Az ilyen fűtőkábel üzemeltetése rendkívül egyszerű, hiszen villásdugóval közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakoztatható, a benne levő termosztát pedig fix 3 °C-os beállítással rendelkezik, vagyis ha 3 °C alá csökken a hőmérséklet, akkor automatikusan bekapcsol, e felett viszont egyáltalán nem üzemel, ezért akár egész évben ki sem kell húznunk a konnektorból.
A Horizont fagymentesítő fűtőkábelei egy 15 mm átmérőjű, szigetelés nélküli vízvezetéket akár -20°C-ig képesek fagymentesíteni, amit 13 mm csőhéj szigeteléssel akár -45°-ig is lehet növelni.

12V-os fűtőkábelek állatitatókhoz

állítható fűtőkábelÁllatok esetén nem csak az a fontos, hogy ne fagyjon a nyelvük a tálhoz, hanem az is, hogy ne érje őket végzetes áramütés, ezért az elektromos fűtőkábelek csak körültekintéssel használhatók állatok közelében. Az egyik megoldás az, hogy a fűtőkábeleket igyekszünk nem hozzáférhetővé tenni az állatok számára, de ez sokszor aránytalan többletköltséget okoz, vagy a hatékonyság csökkenését eredményezheti.
Léteznek azonban olyan fűtőkábelek, amelyek normál villamoshálózatra köthetők, de egy transzformátornak köszönhetően csupán 12V-os feszültség fut bennük, így az állatok számára ártalmatlanok akkor is, ha véletlenül megrágnák őket. Ezek a fűtőkábelek szintén beépített termosztáttal rendelkeznek, amelyek nem engedik 3 °C alá esni a vízvezeték, vagy itató hőmérsékletét. 

Önszabályozó fűtőkábelek
A Comfortheat Pipeheat 10 önszabályozó fűtőkábeleinek különlegessége, hogy a kábel anyaga egy speciális félvezető, ami a környezeti hőmérséklet csökkenésével automatikusan növeli a leadott teljesítményt. Ennek nagy előnye, hogy ha a kábel egy szakaszára rásüt a nap, egy másik szakasza pedig árnyékban van, akkor az árnyékos oldalon jobban fűt, a napos oldalon pedig kevésbé. Ezek a kábelek nem rendelkeznek termosztáttal, ezért ha tartósan fagypont felett van a hőmérséklet, akkor érdemes őket áramtalanítani, mert egyébként ilyenkor is van egy minimális fogyasztásuk. A Pipeheat 10 szintén villásdugóval rendelkezik, így közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakoztatható. Egy speciális fém persely segítségével lehetőségünk van arra is, hogy a fűtőkábelt a vízvezeték belsejébe vezessük, ami nagyobb hatékonyságot ad, és a mechanikai sérülésekkel szemben is védelmet nyújt a kábelnek.

Ha további kérdései lennének a vízvezetékek és állatitatók fagymentesítésével kapcsolatban, forduljon bizalommal kollégáinkhoz a kapcsolat@nadland.hu e-mail címen, vagy a +36703338416-os telefonszámon.