A hagyományos füvesítés összetett és hosszú folyamat, mely alapos felkészülést és bármilyen hihetetlenül is hangzik, maga a gyep egész éves gondoskodást igényel!

A műfűre is érdemes figyelmet fordítani, de a befektetendő energia lényegesen kevesebb, a feladat sokkal egyszerűbb.

Miért?

- gyors és kockázatmentes telepítés

- lényegesen egyszerűbb, kevesebb idővel és szakértelemmel járó gondoskodás, mint a hagyományos pázsit esetében

- nem árthatnak neki a házi kedvencek és a fránya UV sugarak sem

- nem kopik ki sem medencétől, sem például aktív használattól (legyen az a házi kedvenc szaladgálása, vagy családi móka, játék)

Hogyan?

A telepítést mindenképpen előzze meg gondos tervezés, kiválasztás! Hova, mekkora területre, milyen céllal, kiknek a körében kerül majd használatra a műfű.

Íme a leggyakoribb lehetőségek a célt és felhasználást illetően:

Sport, vagy dekoráció

Intenzív sporttevékenység céljára keresel műfüvet? Mindenképpen fordulj szakemberhez és a választás előtt kérd ki tanácsát! A sportolás céljára speciális, professzionális műfüveket gyártanak, de telepítésük esetén is érdemes szakember segítségét kérni az ellenállóság és a biztonság kedvéért.

Játszótéri használat (játék a kertben)

Itt bizony elengedhetetlen szempont:

- a magas kopásállóság

- csúszásmentesség

- rövid szálhossz (18-30 mm)

- könnyű karbantarthatóság.

Figyelmen kívül hagyhatod, de szerintünk nem érdemes az alábbi szempontokat:

- könnyű formázhatóság (nézd csak, mennyi fura formájú, érdekes játék van! Bizony, ívekre, speciális formákra is tudni kell vágni a játszótérre, játék területre szánt műfüvet!)

- kombinálhatóság (az esztétika mellett a biztonság a legfontosabb! Bár a műfű szép, és ha jól választottál biztosan csúszásmentes is, azonban a nagyobb eséseket nem tompítja, erre ott a ReFlex esésvédő gumilap, melyet könnyedén kombinálhatsz a dekoratív műfűvel).

Aláépítményként érdemes gumilemezt, vagy gumilapot használni, a puhább, kényelmesebben használható felület érdekében.

Legyen színes és vidám!

Elvarázsolt birodalom hatását keltheted, ha a játszótered köré tetszőleges alakzatban - geometriai, de akár állatfigurás -, szürke műfüvet telepítesz.

Kert és terasz

Nem szempont a házi kedvenc és a gyerekek is felnőttek? Válassz UV állóság, tűzállóság és garancia szerint!

Ha gyönyörű pázsitra vágysz, ami elsősorban dekorációs célt szolgál, válaszd a minimum 40 mm-es szálhosszt, ami már nagyon kellemesen puha, és látványa is prémium hatást kelt.

Extravagáns megoldásra vágysz? A Premier Grey szürke műfű a tökéletes választás!

Modern teraszbútorral egyedi stílust varászolhatsz otthonodba. Használj nehezen karbantartható kavicságyás helyett szürke műfüvet, mely elegáns, letisztult hatást kölcsönöz. Felejtsd el gyomosodást, a víz hatására - legyen az eső, vagy öntözés a kavicságy közé ültetett dísznövények miatt - történő csúnya elszíneződéseket a kavicságyon.

Gondos gazdiknak

Nem kérdés többé, hogy kis kedvenc, vagy szép gyep!

Ahhoz, hogy gazda és kutyája, cicája is boldog lehessen, érdemes a kert látványos részeit műfűvel borítani. A természetes mozgástér és az emésztést segít alkalmankénti "legelés" kedvéért kerítés mellett, vagy a kert eldugottabb részén érdemes hagyományos füvet is hagyni. 

A műfű telepítésével biztosak lehetünk benne, hogy kertünk mindig szép zöld lesz, illetve a kutyapiszkot is könnyebben tudjuk eltakarítani. Nem kell aggódni, a különböző műfű ápolók segítségével sem folt, sem kellemetlen szag nem marad kutyánk piszka után!

Műszaki paraméterek

A szálhosszúság mellett egy másik műszaki paraméter, ami fontos szempont a választásnál, a szálsűrűség, illetve az öltések száma. Egyszínű műfüveknél egy öltés csak egyféle szálat tartalmaz, míg négyszínű műfű esetén egy öltésben négyféle szál van, így ez utóbbiaknál egy kisebb érték is dúsabb pázsitot eredményez.

Professzionális műfű gyártóknál a szálak minőségének leírásánál megjelenik egy rejtélyes, un. dtex érték is. Ez a mértékegység a textiliparban a szálak finomságának meghatározására szolgál. 1 dtex azt jelenti, hogy 10000 m szál tömege 1 gramm. De milyen érték az ideális?

Műfűnél különösen becsapósak lehetnek a kéz számára rendkívül puha tapintású, finom megjelenésű termékek, ruha vásárlásánál ugyanis megszoktuk, hogy a finom tapintású anyagokat találjuk jobb minőségűnek, míg a durvábbakat gyengébbnek. Műfű esetén viszont el kell felejtened ezt a beidegződést, ha jó döntést szeretnél hozni!

A műfű tapintása annál selymesebb, minél vékonyabbak a szálai, a vékony szálak viszont kevésbé tartósak. A túl vékony szálú műfűnek nagyon gyenge a tartása, ezért a szálak egy idő után teljesen lelapulnak. Vékony szálú, selymes tapintású műfüvet olyan helyre érdemes telepíteni, ahol csak látvány elemnek szánjuk, viszont nem szeretnénk rendszeresen használni. 

Azokra a helyekre, ahol rendszeres használatot tervezünk érdemes erősebb szálú műfüvet választani, aminek a rövidebb, göndör tartószálai elég sűrűek ahhoz, hogy megtartsák a hosszú, zöld szálakat.

A szálak profilja - felülnézetből milyen a formája - is lényeges a megfelelő alaktartás szempontjából. 

- Az egyenes profilú szálak könnyen lelapulnak, és nehezen nyerik vissza az alakjukat, 

- míg a „C”, „S” vagy gyémánt formájú szálak jobban tartják az alakjukat, illetve könnyebben visszanyerik azt, miután egy nehéz tárgyat eltávolítottunk róluk.

műfű színére és árnyalatára is érdemes odafigyelni. 

- A teljesen egyszínű műfű a legolcsóbb, de távolról sem kelt természetes hatást. 

Ma már a jobb pázsitfüveket legalább 3-4 különböző árnyalatú szálból szövik a természetes hatás érdekében. 

- A világosabb tónusú termékek élénkebbnek, mutatósabbnak tűnnek az üzletben, de fontos arra is gondolni, hogy a kertben a többi zöld növény közt a túl világos szálak természetellenes hatást kelthetnek, így például sötétebb színű tűlevelű növények környezetébe érdemes lehet sötétebb tónusú műfüvet választani.

Természetesen bármilyen célra is veszel műfüvet,az UV ellenállás és a tűzbiztonság sosem lesznek elhanyagolható szempontok, a garanciáról nem is beszélve. Vásárlás előtt tájékozódj a bevizsgálásról, hitelességről, garanciáról is! 

Vásárlás előtt kérdezd meg, a gyártó rendelkezik-e független minősítő intézetek által kiadott tanúsítványokkal.

Tekintettel arra, hogy hosszú távra tervezel, győződj meg róla, hogy a szálakat stabilizálták-e UV sugárzással szemben, illetve, hogy milyen szín és anyagtartóssági garanciákat vállalnak a termékre.

Bármilyen célra is keresel műfüvet, elsődlegesen fontos szempont a tűzvédelem is. A jobb minőségű műfüvek önkioltó anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy ha parázs éri őket, akkor nem kapnak lángra, hanem csak az adott helyen olvadnak meg, és elfojtják a tüzet.  

(Ne aggódj, nálunk minden termék ellenőrzött, nem kell külön érdeklődni).  

Telepítés

I. Telepítés talajra

A műfű telepítését a szép és tartós végeredmény érdekében gondos előkészítés kell, hogy megelőzze, mely a következő lépésekből áll.

1, A tervezett területet jelöld ki, majd ásd ki kb 10 cm-rel a végleges szint alá. Ne feledkezz meg a szegélyezésről sem. Használhatsz téglát, beton, vagy műanyag szegélyt is.

2, A szilárd és vízszintes alap eléréséhez a kiásott területet töltsd fel murvával és döngöld el. A kőágy mindig két rétegű: alul nagyobb, felül apróbb szemű alapot használj (8-2 cm arányban). A zúzott kő alap gondoskodik majd a víz elvezetéséről is.

3, A műfű tekercseket egymás mellé helyezve - ügyelve az egyező szálirányra - leterítheted, majd az illesztéseknél felhajtva za erre a célra gyártott illesztő szalag és ragasztók egyikének segítségével egymáshoz kell rögzíteni.  Az illesztő szalagon egy fogazott glettvas segítségével kell elteríteni a ragasztót, így az nem fog feljönni a tekercsek között. Ezután a szalagra rá kell hajtani a műfű széleit.

Használhatsz öntapadó Tapefix illesztőszalagot is, ebben az esetben nincs szükség ragasztóra.

4, Húzd feszesre a műfű széleit és rögzítsd  Fixol fém leszúró tüskékkel 50 centiméterenként.

II. Telepítés szilárd alapra

Művüfet bátran használhatsz már kész beton, kerámia, aszfalt alapra is. Ebben az esetben a fent leírt alap kialakítása természetesen kimarad, és a műfüvet előkészítés nélkül, ragasztással tudod rögzíteni. Szögek használatára ebben az esetben nincs szükség, de a víz elvezetéséről gondoskodni kell.

Műfű ragasztók

ULTRABOND TURF PU 2K    

Kétkomponensű, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású, oldószer- és vízmentes poliuretán ragasztó műfű burkolatok ragasztására.

Alkalmazási területek: 
Műfűből készült burkolatok tekercsei közötti illesztő szalagok ragasztása. Különösen ajánlott alacsony hőmérséklet esetén, illetve annak, aki allergiás az epoxi vagy epoxi-poliuretán termékekre.

ULTRABOND TURF 2 STARS  

Kétkomponensű, gyorskötésű poliuretán ragasztó nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátással (VOC) műfű ragasztásához.  
Alkalmazási területek: 
Műfűből készült burkolatok tekercsei közötti illesztő szalagok ragasztása. Különösen ajánlott annak, aki allergiás az epoxi vagy epoxi-poliuretán termékekre. Ez a ragasztó egykomponensű, felhasználásra kész, és nem igényel katalizátor-edző használatot. Ezért a bekeverési hibák elkerülhetők, és a termék többször felhasználható. Különösen ajánlott alacsony hőmérséklet esetén.

Gumilap Reflex 3x40x40 cm 18 mm műfű felső réteggel Sale

Normál ár: 2 390 Ft

Special Price 2 090 Ft

Fém rögzítő - Fixsol műfűhöz zöld Sale

Normál ár: 840 Ft

Special Price 690 Ft

Taishan Műfű - Lady Green 35 mm Sale

Normál ár: 5 990 Ft

Special Price 5 100 Ft

Taishan Műfű - Bloomy gray 30 mm Sale

Normál ár: 6 990 Ft

Special Price 5 490 Ft

Taishan Műfű - Luxury 40 mm Sale

Normál ár: 6 990 Ft

Special Price 5 990 Ft