taishan műfűAkármennyire is szeretjük a természetes élővilágot, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a műfű használata egyre inkább terjed világszerte és hazánkban is. Ez abból is látszik, hogy már a Nádlandban is felütötte a fejét a műfű, pedig mi mindig is notóriusan a természetes anyagok használatának a hívei voltunk.

Mi lehet a döntés hátterében, ami miatt egyre többen választják a műfüvet az élő gyep mellé, vagy akár helyette?

A következő néhány sorban összegyűjtöttük azokat a jellemző érveket és ellenérveket, amik a műfű lakossági használatának megfontolásakor általában előkerülnek.

Ismerje meg a műfű használatának előnyeit és hátrányait!

Előny #1

Fenntartási költség: A műfű nem igényel öntözést, nyírást, műtrágyázást, gyomirtózást, sem egyéb karbantartást. Mindezek ellenére mégis télen-nyáron üde zöld, és mindig jól néz ki. Élettartama több évtized is lehet, így a magasabb bekerülési költség ellenére az élettartam költsége jóval alacsonyabb az élő gyeppel szemben.

Hátrány #1

Telepítési költség: A műfű telepítési költsége kb. kétszerese egy öntözőrendszerrel együtt telepített gyepszőnyegének, ami elsőre soknak hangzik. Emiatt vannak, akik csak olyan helyre telepítenek műfüvet, ahol intenzívebb igénybevételt terveznek (pl. sport, járda), mert az élő gyeppel ellentétben a műfű nem kopik ki.

Előny #2

A műfű hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és a gyártók számos innovatív megoldást bevezettek annak érdekében, hogy a műfű egyre inkább hasonlítson a valódi fűre és emellett hosszú ideig ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Hátrány #2

Noha a műfű gyártók évről-évre egyre szebb típusokat dobnak piacra, a műfű mégsem teljesen úgy néz ki, mintha igazi lenne. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes több mintát is élőben megnézni.

Előny #3

A műfüvet nem égeti ki az állatok vizelete, és a kutyák sem ásnak benne gödröt. Nem megy tönkre, akkor sem, ha egy medence, vagy egy homokozó akár egész nyáron rajta van. A szennyeződések eltávolítása is egyszerű, mivel elvezeti a vizet, és könnyen lemosható.

Hátrány #3

A műfű szintetikus szálai közvetlen napsütésnek kitéve erősen felmelegedhetnek, ami kellemetlen lehet mind az emberek, mind a háziállatok talpa számára, ezért használata árnyékos helyen az ideális. Ha mégis túlságosan felmelegszik, akkor egy rövid locsolással lehűthető.

Előny #4

Fák telepítése könnyen megoldható műfüves környezetben: csupán egy kört kell kivágni, ahonnan eltávolítjuk a műfű alatti zúzottkő réteget, és a fák gyönyörűen fognak nőni. A műfűvel ellentétben az élő gyep sokszor nem marad meg a fák közelében a túl kevés napfény, vagy a fák leveleiből kioldódó anyagok miatt.

Hátrány #4

A műfű vásárlásakor fontos szem előtt tartani, hogy íves szélű, vagy kör alakú felületek burkolásakor jelentős vágási hulladék keletkezhet, ezért érdemesebb a műfüves terület alakját a téglalaphoz közelíteni.

Előny #5

Környezetvédelem: Elsőre meglepően hangzik, de a műfű sok tekintetben nagyon is környezetbarát termék, hiszen használata sokkal kevésbé veszi igénybe a környezeti erőforrásokat, mint az élő gyep gondozása. Elég, ha csak a rengeteg öntözővízre, nyíráshoz használt áramra, vagy gázolajra, a műtrágyára, vagy a gyomirtókra gondolni. Mivel műanyagból készül, ezért közel 100%-ban újrahasznosítható, ha már nincs rá szükség.

Hátrány #5

Mivel a műfüvet tekercsben szállítják, ezért a szálai lelapulnak a szállítás során. Telepítést követően ezért érdemes egy erős szálú seprűvel, vagy egy seprőgéppel végigseperni száliránnyal ellentétesen, hogy a szálak szépen, egyenesen álljanak. Ugyanez a művelet később időről időre megismételhető, ha a szálak újra lelapulnak (pl. ha napozásra használták, vagy egy nagyobb tárgy, pl. medence volt rajta hosszabb ideig). Az igazi fű ezzel szemben magától felegyenesedik egy idő után.

Ez csak néhány szempont volt, amit érdemesnek tartottam megemlíteni a sok közül, bízom benne, hogy ez is már segíthet a tisztán látásban a műfüvekkel kapcsolatban. Ha Ön tud olyan lényeges szempontot, ami a felsorolásból kimaradt, írja meg bátran a cikk alatt egy hozzászólásban!

taishan pázsitfű