feszekhinta

Fizikai tényezők

Fejleszti az egyensúlyérzéket, mozgáskoordinációt, ritmusérzéket; segíti a jobb-, és bal agyféltekék közötti harmonikus együttműködést, aminek következtében többek között fejleszti az ábrázolóképességet, gondolkodást, az írás-olvasás elsajátítását; fejleszti a téri tájékozódást, a szem-kéz koordinációt és a megfeszülő, elernyedő izom mozgások miatt természetesen fizikálisan erősít is.

Javítja a koncentrációt, a hosszú távú memóriát, csökkenti a diszlexia és diszgráfia kialakulásának esélyét.

Lelki tényezők

A fészekhintára is igaz a fent felsorolt összes fejlesztőhatás, azonban van egy különleges előnye is: a ringatás és az arra emlékeztető mozgásformák oldják a feszültséget, a stresszt, a félelmet, a szorongást. A fészekhinta, mint neve is mutatja egyfelől szinte „körbeöleli” használóját, így erősítve a nyugtató hatást, másfelől terhelhetőségének köszönhetően egyszerre akár egy gyermek és egy felnőtt is használhatja, így könnyen utánozható a csecsemő, illetve kisgyermekkori ölben tartás/ringatás nagyobb gyerekeknél is, ami tovább erősíti a kötődést, illetve segíti a stressz oldását.

Ha a gyermek fél a hintázástól

Egyszerű félelem az újdonságtól, a lengő mozdulattól, vagy komolyabb egyensúlyi zavar. Mielőtt orvoshoz fordulna, érdemes a gyermeket a fészekhinta nyújtotta előnyöket kihasználva megpróbálni „hozzászoktatni” a hintázáshoz. Vegye ölbe a gyermeket és óvatosan, karban tartva együtt lengjen vele, vagy a gyermeket a fészekhintába fektetve hajoljon fölé, két karjával ölelje át és egyben garantálja a biztonságot. A legtöbb eleinte félős gyermek is könnyedén megszereti így a hintázást.

Családi móka, játék és relaxációs eszköz a felnőtteknek is

A legtöbb hinta, bár árát tekintve jobb döntésnek tűnik, a fészekhinta sokoldalúságánál fogva mégis az egyik legjobb döntés:

-          akár újszülött kortól használható (szigorú felügyelet mellett!)

-          életkortól függetlenül használható (természetesen különös figyelemmel a biztonságra!)

-          egyszerre több gyermek is használhatja

-          gyerek és felnőtt is használhatja egyszerre, vagy külön-külön is

-          rendkívül strapabíró, erős szerkezet, így sok éven át „szolgálja” a családot

-          élettani hatásait nem csak a gyermekek, de a felnőttek is élvezhetik

-          az eleinte bátortalanabb gyermekekkel is segíthet megszerettetni a hintázást

-          remek családi program, de romantikus, vagy magányos elvonulásra is kiválóan alkalmas

-          „a nagy beszélgetések” kiváló eszköze