Mit is jelent a madárbarát kert fogalma?

Mint minden élőlénynek, a madaraknak is alapvetően három dolog elengedhetetlen az életben maradáshoz: víz, élelem, fészkelő-, illetve búvóhely.

Az itatás kérdése a legegyszerűbb, hiszen egy megfelelő itató macskáktól és kutyáktól biztonságos távolságra és magasságba való kihelyezésével, azt rendszeresen friss vízzel feltöltve már segítettél is madárbarátaidnak.

Az etetés legegyszerűbb módja az általánosan mindenféle madárfajnak megfelelő odú kihelyezése, de ha ennél többre törekszel, érdemes a kerti vendégeidet megfigyelni és a számukra legideálisabbat, vagy – ha a hely és a környezet lehetővé teszi – akár többfélét is kihelyezni.

A megfelelő odú kiválasztásával a fészkelő-, illetve búvóhelyet is biztosíthatod a madarak számára.

Ezek az alapvető lépések, amiket pici kertekben, sőt teraszokon, erkélyeken is könnyen megvalósíthatsz. Kis befektetés, s cserébe hallgathatod a dalos madarak énekét, csodálhatod a színpompás példányokat, ráadásul büszkén elmondhatod, hogy a környezetedért, a téged körülvevő állatvilágért is tettél valamit.

Ha ennél többre törekszel, lehetőséged van átalakítani, kiegészíteni a kerti növényzetet, esetleg épp kertrendezés előtt állsz, íme, néhány tipp, amivel igazán madárbarát kertet tudhatsz majd magadénak: - minél természetesebb, annál jobb: válassz buján növekvő sövényt, vagy a kert egy részében ne nyírd, hagyd szabadon nőni - a lehulló faleveleket ne gereblyézd össze: a lombok alatt megbújó élővilág a madarak kitűnő tápláléka, a levelek remek átmeneti búvóhelyként szolgálnak - a színes lombkoronák és virágok vonzzák a lepkéket és egyéb rovarokat, ahol pedig ezek jelen vannak, a madarak is jól érzik magukat - ha teheted, válassz olyan, MME által megjelölt őshonos növényeket a kertedbe, amik egész évben fészkelésre, illetve tápláléknak alkalmasak a madarak számára (mint pl. a gyertyán, boróka, tiszafa, tűztövis, mogyoró, orgona stb.) Ne feledd, a madarak segítik a veteményesed, a kerted „tisztán, rendben” tartását, megszabadítanak a rovarok nagy részétől, a csigáktól és nem utolsósorban lenyűgöző hallgatni és nézni őket.

Ha még többet szeretnél tudni a kert lakóiról, az esztétika mellett madárbarát kertre is törekszel, válogass a webáruházunkban elérhető kiadványainkból! Szalontai Kriszta a gyógynövények világába, míg Gyuri bácsi sokrétű tudásának és varázslatos könyveinek hála a kert kiépítésétől a gondozásáig nagyon sok mindenben a segítségedre lesznek, de természetesen a Magyarországon fellelhető madarakról is sokat olvashatsz és tudhatsz meg!