Bálint György iskolakert

Egy éve készült el az első Nádland Kft. által épített iskolakert a budapesti Bornemisza Péter Gimnáziumban. A projekt különlegessége, hogy az iskolakert tervezésében és megvalósításában fővédnökként részt vett dr. Bálint György, azaz a TV-ből jól ismert Bálint Gazda. Az iskolakert átadását követően 3 szakpedagógus kiképzése kezdődött meg, akik elsősorban természetismeret órán kezdték el használni külső osztályteremként az iskolakertet, a pedagógusokkal folyamatos a konzultáció.


Beszéljenek a tapasztalatok

Az első év tapasztalata minden várakozást felül múlt: mind a pedagógusok, mind a diákok nagyon megkedvelték az iskolakertet. Mindenkinek egybehangzó véleménye, hogy az iskolakertben megvalósuló tapasztalat- és élménycentrikus oktatás nagyságrendekkel hatékonyabb és érdekesebb módja az ismeretszerzésnek, mint csupán a tantermi oktatás. A kertészkedés, gazdálkodás nagy lelkesedést váltott ki a tanulókból: A kötelező tanórákon felül szakkör keretében és szabadidős helyként is szívesen használják az iskolaudvaron létesített zöld oázist.


Nem csak tapasztalatot nyertek

Csupán néhány hónappal az iskolakert létesítése után a Bornemisza Péter Gimnázium elindult a Lidl áruházlánc által szervezett „Egészségesen az iskolapadban!” elnevezésű pályázatán, melyen a szervező Magyarország legegészségtudatosabb iskoláját szerette volna megjutalmazni. Itt sikerült elnyerniük a fődíjat, azaz 1.000.000 Ft értékű támogatást. Az indoklásában a zsűri kiemelte a gyógynövényekben és zöldségekben gazdag tankertet.Ráadásként ez év januárjában az iskola elnyerte a megtisztelő Ökoiskola címet is, amely program hozzájárul az ENSZ által elindított Globális Cselekvési Programhoz (GAP), mely a 2005–2014 között zajló Fenntarthatóságra Nevelés Évtized munkájának folytatásaként valósul meg. Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetésével.

Lidl átadó

A program folytatódik

Az iskolakert megvalósítása kezdetben egy merőben gazdasági jellegű tevékenységnek indult. A Bálint Gazdával való inspiráló együttműködés, valamint az iskolában a tanárok és diákok részéről tapasztalt lelkesedés arra ösztönzött minket, hogy ez a társadalmilag hasznos kezdeményezés ne érjen itt véget. Ennek érdekében létrehoztuk az iskolakertprogram.huweboldalt, amivel szeretnénk a különböző intézmények között népszerűsíteni az iskolakerteket, illetve segítséget kívánunk nyújtani nekik (pl. pályázati és finanszírozási lehetőségek felkutatásával, szaktanácsadással) saját iskolakertek megvalósításában. Még a 2015-ös év során megvalósult az iskolakert óvodások számára készült adaptációja is. Itt az óvodások méretére gyártott ágyások mellett a korosztálynak megfelelő, színes ábrákkal illusztrált információs táblák kaptak helyet.