Egy népszerű közéleti lapban olvastam a minap egy cikket, aminek tartalma úgy gondolom, a Nádland Blog olvasói számára is hasznos lehet, ezért engedélyt kértem a közlésére. A cikket némileg szerkesztettem, de a tartalma változatlan maradt. Íme:

Ötletek a költségek csökkentéséhez

Egy átlagos háztartás rezsiköltségének legalább a 60-70 százalékát a fűtésszámla generálja. Évente minimum 6 hónapon át fűtünk, így nem mindegy, hogy milyen szokásokat alakítunk ki. Elég csak néhány apróságra odafigyelni, hogy kevesebbe kerüljön az otthon melege.

Szellőztetés

Természetesen télen is szükséges szellőztetni, hiszen ahhoz, hogy jó közérzetünk legyen, és az egészségünket is megőrizzük, az otthonunk levegőjét fontos rendszeresen cserélni. Szakemberek szerint ehhez naponta 3-5 alkalommal szükséges szellőztetni. Energiatakarékossági szempontból legjobb 5-10 percre teljesen kinyitni az ablakokat, és kereszthuzatot csinálni, és erre az időtartamra a fűtést lecsavarni. Így az ingatlan falai és a bútorok nem hűlnek le, csak a levegő cserélődik ki. Pár perc múlva pedig ugyanolyan hőérzetünk lesz, mint szellőztetés előtt. Célszerű fürdés vagy más nagyobb páraképződés után, illetve a déli órákban is szellőztetni, amikor a legenyhébb kint a hőmérséklet. Sose hagyjuk résnyire nyitva az ablakot, mert így nem tud a lakás levegője kicserélődni, és a fűtés sem működik megfelelő hatásfokon.

Ritkán használt helyiségek

A ritkán használt helyiségeket nem célszerű teljesen felfűteni, ám nagy hidegben ott sem szabad kikapcsolni a fűtést, mert a szomszédos helyiségek melegen tartása több energiát igényel, és a lehűlt falakat nem lehet gazdaságosan felfűteni. Így 15-17 fokos hőmérsékletet érdemes tartani ezekben a helyiségekben is.

Hány fok legyen?

A tél beköszöntével szinte klasszikusnak tekinthető a kérdés, hogy mi az ideális, egészséges hőmérséklet az otthonunkban. A hőérzetünket a hőmérséklet mellett többek között a páratartalom, illetve a légmozgás sebessége határozza meg. Pontosan szinte lehetetlen meghatározni, hogy mi az optimális hőmérséklet, hiszen ez nagymértékben függ az életkortól, testalkattól, fizikai aktivitástól, egészségügyi állapottól és az ingatlan adottságaitól is. Gyakorlatban a leg­inkább elfogadott, hogy a lakószobákban 20-22 fokot, a konyhában és a hálószobában 18-20 fokot, a fürdőszobában pedig 22-24 fokot ajánlatos beállítani.

1 pulóver = -10%

Mivel a legtöbben inkább pólót viselnek otthon, semmint pulóvert, 24 fokra is felfűtik az otthonukat, pedig 1 fokos hőmérsékletcsökkentéssel már 5-6 százalékos fűtési költséget lehet megspórolni, tehát ha 24 fok helyett csak 22 fokra csavarjuk a termosztátot, több mint 10 százalékot spórolhatunk a kiadáson!

A hatékony fűtés akadályai

A fűtőtest elé semmiképpen ne tegyünk függönyt vagy bármilyen bútort, mert ezek megakadályozzák, hogy a meleg levegő megfelelően áramoljon. A radiátorok mögé pedig praktikus feltenni fényvisszaverő alumíniumfóliát. Ilyen fóliákat barkácsáruházakban is lehet kapni pár száz forintért, és rendkívül gyorsan felhelyezhetők. Estére, éjszakára ajánlott leengedni a redőnyöket, behúzni a vastag függönyöket, mert ezek is plusz hőszigetelést jelentenek az otthonunkban. Érdemes ellenőrizni a nyílászárókat, különösen a bejárati ajtót, és ha szükséges, ragasszunk az éleire szigetelőcsíkokat, illetve tegyünk az ablakok aljához vagy a dupla ablakok közé hosszúkás párnát, amely megakadályozza, hogy hideg levegő áramoljon be a réseken. A fűtőtestekre rakódott szennyeződés megnöveli a fűtéshez szükséges energiaszükségletet, így fontos rendszeresen takarítani a radiátorotokat! Ezáltal nemcsak a hőleadó képessége nő meg a fűtő­berendezésnek, hanem a porkoncentráció is csökken a helyiségekben. Ne feledkezzünk meg a kazánok takaríttatásáról sem, mert a rárakódott szennyeződések hátrányosan befolyásolják a fűtés hatékonyságát.

A páratartalom sem mindegy

Alapvető tény, hogy a fűtéssel automatikusan szárítjuk a levegőt. Ha a levegő páratartalma túl alacsony, hidegebbnek érezzük a hőmérsékletet a ténylegesnél. Így ne felejtkezzünk el mérni otthonunk páratartalmát (az optimális érték a 40-60 százalék), és szükség esetén párásítani, hiszen ezáltal 1-2 fokkal lejjebb csavarhatjuk a termosztátot.

Forrás: Hetek, 2012. 11. 09. (XVI/45) Szerző: Panku Brigitta