"Télen a jégcsapok eltávolítása, a hó-eltakarítás, a síkosság-mentesítés jelentős terheket ró a társasházak kasszájára. Nem beszélve arról, hogy mindvégig Damoklész kardjaként lebeg a fejük felett a csúszós, jeges járdák vagy lépcsők okozta balesetek veszélye. Ezért – érthető módon – a hideg közeledtével számos kérdés érkezik hozzánk a közös képviselőktől a témával kapcsolatban." - olvasható a Társasházi Háztartás című, közös képviselők számára íródó szaklapban. A kérdésekre a lapban Szász János válaszolt, aki a Nádland Kft. és a Fut.hu Klub elektromos fűtés szakértője.

jegcsap

–Milyen veszélyeket rejtenek magukban a jégcsapok?
– A jégcsapok kétféle módon okozhatnak kárt.
Egyrészt ha lehullanak, veszélyeztetik az alattuk parkoló autókat, vagy más tárgyakat, és természetesen az elhaladó emberek testi épségét is. A jégcsapok azonban csak egy ennél súlyosabb probléma tünetei. Ha ugyanis egy ereszcsatorna rendszeresen befagy, és nem tudja elvezetni a vizet, akkor a rajta átbukó olvadékvíz elkezdi a homlokzatot
áztatni, és a folyamatos fagyás és olvadás által jelentős károkat okoz. Eközben a belefagyott jég súlya miatt az ereszcsatorna megrogyik, így már nem csak télen, hanem a nyári esőzésekkor is kifolyik belőle a víz, rá a homlokzatra.

– Társasházaknál az ereszcsatornák sokszor nagyon magasan vannak. Milyen módszerek létezneka jégcsapok eltávolítására?
– Klasszikus eset, hogy tűzoltókat hívnak ki a jégcsapok eltávolítására, de rögtön megjegyezném, hogy ez amellett, hogy nagyon költséges, a problémának csak az egyik felét hárítja el, hiszen az ereszcsatornák befagyva maradnak, ráadásul megfelelő időjárás esetén ugyanazok a jégcsapok akár 2-3 nap alatt is újranőhetnek. A tűzoltók ilyenkor nagyon túlterheltek, nem garantált, hogy kiérnek, mielőtt megtörténik a baj. Tőlünk északabbra és nyugatabbra sok helyen éppen ezért már előírás, hogy közintézmények és társasházak esetében fűtőkábeles automata jégolvasztó rendszereket kell telepíteni.


– Egyre többet hallani az automata hó-olvasztó rendszerekről. Hogyan működnek ezek?
– A rendszer a hó-olvasztást elektromos fűtőkábelekkel végzi. Ezeket a kábeleket kell az ereszcsatornákba, vápákba, ejtőcsövekbe rögzíteni. Emellett érdemes lehet a tetők ereszcsatornához közeli részén is egy fagymentes sávot kialakítani a tökéletesebb vízelvezetés érdekében. A rendszer attól lesz automata, hogy az egésznek a vezérlését egy két érzékelővel felszerelt speciális termosztát végzi. Ennek a lényege, hogy csak akkor kapcsol be, ha a csapadék jelenlétét és a fagypont körüli hőmérsékletet egyszerre érzékeli. Ezekben a kritikus órákban a rendszer elhárítja a befagyás veszélyét, szabaddá teszi a vízelvezetést, ezáltal a homlokzat és az ereszcsatorna élettartamát nagyságrendekkel megnöveli, valamint teljesen megszünteti a jégcsapveszélyt.


– Nem túl drága egy ilyen automata jégmentesítő rendszer kiépítése?
– Minden viszonyítás kérdése. Ha az ereszcsatornát és a homlokzatot a fagykárok miatt idő előtt fel kell újítani, ha a tűzoltókat egy télen akár csak egyszer is ki kell hívni, ha a hómunkások bérét, vagy a síkosság mentesítő szereket ki kell fizetni, az mind-mind nagyon drága. És akkor még mindig fennáll a balesetek lehetősége. Ezeket figyelembe véve egyértelműen kimondhatjuk, hogy a fűtőkábeles fagymentesítő rendszer a legtöbb esetben igen gyorsan megtérülő befektetés lehet. Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb egy ház, fajlagosan annál elenyészőbb egy ilyen rendszer telepítésének a költsége.


– A hó eltakarítására, illetve síkosság-mentesítésre is létezik valamilyen automatizált rendszer?
– Társasházaknál kardinális kérdés a hó-eltakarítás. Nincs az a jól szervezett társasház, ahol egy éjjel kezdődő havazás esetén garantálni lehetne, hogy reggelre minden járda, lépcső és kocsi-beálló hó- és jégmentes legyen. Fűtőkábelekkel a fent elmondottakhoz hasonlóan járdák, lépcsők kocsibeállók hó- és jégmentesítését is meg lehet oldani. A rendszer bekapcsol, amikor havazást érzékel, és addig üzemel, amíg a járda fel nem szárad. Ezzel nem csak a hó-eltakarítás költségét tudja megspórolni a társasház, hanem a síkosság-mentesítő szerekre költött pénzt is, valamint a balesetek miatti aggodalmaskodást is.