Mi az az infrafűtés?

infra fűtés

Az infravörös sugárzást először az 1800-as évek elején Frederick William Herschel német csillagász mérte. Alaptézise az volt, hogy a Napból érkező sugarak színtörésével különböző hőfokok mérhetőek. Ezt bizonyítandó egy sötét szobában prizma segítségével a szoba falára vetítette a napsugarakat. Majd megmérte a hőmérsékleteket lilától vörösig, és legnagyobb megdöbbenésére, a legmagasabb hőmérsékletet a vöröst követő falfelületen mérte. Azóta az infravörös sugárzás számtalan szegmensben okozott technológiai előrelépéseket. Ennek az elektromágneses sugárzásnak a 8-10 µm-es hullámhosszú tartományát alkalmazzák az infravörös hősugárzókban.

Mivel ezek a készülékek első sorban nem egy fűtőközeget, se nem a levegőt fűtik fel, hanem a tárgyak, testek felületén fejtik ki hatásukat, ezért jó hatásfokkal működtethetőek kül- és beltéren egyaránt. A legkedvezőbb helyzetben a sugarakra merőleges felületek vannak (Ezek kapják a legerősebb sugárzást csakúgy, mint a napsugarak esetében). A hideg légüres térben (világűrben) érkező napsugarak a Föld felszínén úgy fejtik ki hatásukat, hogy az egyenlítő mentén derékszögben beeső sugarak trópusi éghajlatot eredményeznek. Viszont a sarkkörök felé haladva a beesési szög csökkenésével a hőmérséklet is egyre csökken.

Infrafűtés szabadtéren

Szabadtéren itthon még a gázüzemű „hőgombák” uralják a teret, melyek elsősorban a levegőt fűtik (ami egy erősebb széllel elszáll) és ezt is rettentően rossz hatásfokkal produkálják. Talán ezek a tulajdonságok azok, melyek miatt január 1-től Párizsban betiltották a köztereken ezeknek a készülékeknek az alkalmazását, így teret engedve a kültéri infravörös hősugárzóknak (melyek nem keverendőek össze az elavult kvarcsugárzókkal). Ezek 10-20 szoros megtakarítást eredményeznek a gázos rendszerekkel szemben attól függően, hogy az egész teraszt, vagy csak az asztalnál ülő emberek lábát szeretnénk-e fűteni (hiszen az emberek alulról fáznak). A teljesítmény eszerint 400W-tól egészen 2000W-ig terjed, az izzók várható élettartama pedig minőségtől függően 5-10.000 üzemóra. Természetesen fedetlen helyen mindenképpen csak vízálló készüléket érdemes üzemeltetni.

Infrafűtés beltéren

Beltéren az infravörös fűtés esetén az egyszerű légfűtéses rendszerekkel szemben lényeges előny az egyenletes hőeloszlás a helyiségben. Ameddig egy konvektor esetében egy 4-5 m belmagasságú galériás lakás esetén 8-10 °C is lehet a különbség a padló és a mennyezet között, addig infrafűtés esetén ez csak 2-3 °C. Ez a reflektált (visszavert) sugárzásnak köszönhető, mely ugyan már kisebb hatékonysággal, de tovább viszi a gerjesztett sugarakat. Jó minőségű készülékekben a felületen SIO2 kristályokkal erősítik fel a sugárzás hatótávolságát. Ebből adódik, hogy ezeknek a hősugárzóknak teljesítmény megjelölése többnyire arra mutat rá, hogy az adott készülék milyen távolságra képes sugározni. Természetesen a helyiségek hőigényét továbbra is a hőveszteség figyelembevételével, légköbméterre kalkulálva, de a szükséges teljesítményt a belmagasság figyelembevételével fogjuk megkapni. Tehát, egy 2 m x 2 m-es 4 m magas szobát 1 db nagyobb teljesítményű készülékkel fel lehet fűteni, még egy 2 m x 4 m-es 2 m magas szobát több kisebb teljesítményű berendezéssel célszerű fűteni.

Ez a technológia kiegészítő fűtésként is használható, persze ez esetben csak lokális rásegítésről lehet szó. Így kellemes meleg biztosítható egy panellel a nappali kanapéjához, a dolgozószoba íróasztalához, üzlethelyiségek kasszájához stb. anélkül, hogy az egész helyiség fűtve lenne. Ez esetben nem feltétlen fontos termosztátra kötni az egy készülékes „rendszert”, elegendő egy kétállású kapcsolót beiktatni. Az egyszerű fehér felület helyett már forgalomban vannak olyan infravörös sötétsugárzók, melyeknek a felületén tükör, festmény van. Ilyen esetben kicsit magasabb ráfordítással a szoba díszévé is válhat a kiegészítésre szánt (plafon helyett, akár az oldalfarra szerelt) hősugárzó.

Mire figyeljünk vásárláskor?

A vásárlás során egy nagyon fontos dologra törekednünk kell, igyekezzünk objektívek maradni. Ha elektromos fűtés mellett döntünk, mindenképpen jó hatásfokkal rendelkező készüléket vásároljunk, megbízható forrásból és igyekezzünk a gyártó kiléte felől is elegendő mennyiségű információt szerezni. Vegyük figyelembe, hogy infravörös sugárzó készülékünk csak akkor tudja valóban fűteni a kívánt helyiséget, ha nincsenek beépítve fal, vagy padló mögé. Beépítve „csak” a padlót, vagy a falat melegítik, a bent elhelyezett tárgyakat már nem éri közvetlen infravörös sugárzás, így csak kiegészítő fűtést kaptunk a pénzünkért. Objektivitásunkat segíti, ha olyan kereskedőtől, szakértőtől érdeklődünk, aki nem feltétlen egy készüléket értékesít, hanem több technológiát ismer, forgalmaz, így nem az fogja motiválni, hogy rábeszéljen egy termékre, hanem kiválassza a számunkra legmegfelelőbbet. Mivel mi is törekszünk átfogó képet adni az elektromos fűtésről, ezért nemsokára jelentkezünk cikksorozatunk következő témájában.

A témával kapcsolatos kérdéseit tegye fel Szász Jánosnak a facebookon!

 

A cikk rövidített formában megjelent az epitesiportal.hu oldalon 2013. január 16-án.

Nem található termék a megadott feltételekkel.