A bambusz egy nagyon érdekes és izgalmas alapanyag, de ahhoz, hogy igazán szép munkát lehessen készíteni, komoly odafigyelés és némi előismeret szükséges, mert a mi klímánkon egészen máshogy viselkedik, mint az eredeti élőhelyén. Az alapanyag beszerzése, tárolása, előkészítése, feldolgozása és beépítése során is okozhat meglepetéseket. Ügyes kivitelezéssel azonban egészen különleges egzotikus hangulatot sugároz, és ha megfelelő érzékkel kombináljuk kő és fa alapanyagokkal rendkívül tartós és esztétikus szerkezeteket kaphatunk.

A bambusz megmunkálásának legfontosabb trükkjei

A bambuszrúd számos dologban eltér a mi klímánkon általánosan elterjedt puha és keményfa fajoktól, ezért a megmunkálásakor fontos, hogy ezeket a különleges tulajdonságait szem előtt tartsuk.

Az első fontos dolog az, hogy a friss (zöld) bambuszrudat nem szabad használni. A fához képest a bambusznál nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani, hogy megfelelően száraz-e a megmunkáláshoz, hiszen, ha bebarnul, akkor egyértelmű, hogy kiszáradt és lehet vele dolgozni. Ez levágott bambusznál általában 1-2 hónapot vesz igénybe.

Felületkezelés

Bambusz felületkezelésA második trükkje a bambusznak az, hogy a bambuszrúd külső felületén van egy fényes, sima, lakkszerű réteg. Ez nagyon eredeti és természetes megjelenést ad a bambuszrúdnak, így ha sikerül egy szép szálat kiválasztani, aminek tetszik a színe, és azt beltéren, nem vizes helyiségben szeretnénk használni, akkor felületkezelés nélkül is hosszú ideig megőrzi eredeti fényét. A színe hő hatására sötétedni fog az évek során, míg olyan helyen, ahol nem éri hőhatás, világosbarna marad.

Ez az említett külső, lakkszerű réteg semmilyen felületkezelő anyagot nem tűr meg magán, ezért ha festeni, vagy lakkozni szeretnénk, akkor ahhoz először ezt a felső réteget finoman meg kell csiszolni. Csiszolás után a fához hasonlóan festhető megfelelő vastag vagy vékonylazúrral, vagy akár lakkozható is.

Tapasztalataink szerint a Milesi viaszos vékonylazúrjai nagyon jól alkalmazhatóak bambuszra, ha az eredeti színét szeretnénk megőrizni, akkor a lakkozást javasoljuk.

Kezeletlen bambusz


Kültéren, az időjárás hatásainak kitéve felületkezelés nélkül a bambusz a fához hasonlóan beszürkül, kirepedezik. Az imént említett lakkozás, lazúrozás, vagy pácolás megfelelő időközönként megismételve kültéren istartósan megóvja a bambuszból készült szerkezeteket.

Darabolás, fúrás

Darabolásnál, fúrásnál figyelembe kell venni, hogy a bambusz hajlamos a repedésre. Repedések egyébként akkor is előfordulnak rajta, ha nem fúrjuk, vagy daraboljuk, hanem egyszerűen csak jobban megsüti a nap egy eső után.

bambusz kerítés Darabolásnál úgy előzhető meg a repedés, ha odafigyelünk arra, hogy hol daraboljuk. Ha a csomó (rügy) felett közvetlenül vágjuk, akkor az alatta levő rész nem reped el, ha viszont a rügytől távolabb vágjuk, akkor onnantól fogva kettéhasad.

Fúrni ezzel szemben pont a rügy alatt közvetlenül érdemes, így megelőzhető a repedés, de még így is előfordulhat az, hogy a két rügy között kettéhasad. Ezt nem lehet sajnos teljesen kizárni a bambusznál.

Az elmúlt 14 évben rengeteg dolgot készítettünk bambuszból, ha kiváncsi, mi mindent lehet ebből a különleges anyagból készíteni, itt megnézheti a fotógalériánkat a kivitelezési oldalunkon:

 

A készleten levő bambuszrúdjaink közül több méretet most nagyon kedvező áron vásárolhat meg a készlet erejéig. Ha szeretné a bambusz által nyújtott egyedülálló hangulattal megújítani az otthonát idén tavasszal, jöjjön el üzleteinkbe, ahol több száz bambuszrúd közül válogathat kedvére.

bambusz bicikli