A különböző hinták manapság mindenhol megtalálhatóak, mondhatni, szerves részét képezik a kultúránknak. Gyermekeink hintázhatnak a parkokban, játszótereken, a bölcsődében, óvodában, a kertben sőt még akár a lakásban is egy ajtófélfára függesztett hintaülőkében.

Az egyértelmű, hogy a gyerekek nagyon élvezik, ám a legtöbb szülő nem is gondolná, hogy a hintázásnak sokkal több előnye is van annál, mint, hogy egy ideig egyedül elvannak a gyerekek, és miután kifáradnak könnyebb őket elaltatni...

Jótékony hatások minden gyermek számára

 Ma már tudományos kutatások bizonyítják, hogy a hintázás – különösen szabadtéren – számos fizikai, szociális és kognitív készség fejlesztésében játszik fontos szerepet. A szabadtéri játék jótékony hatásaira általánosságban véve egy korábbi írásunkban már kitértünk (a szabadtéri játék jótékony hatásai – Nádland Blog 2012.04.04.). Ezek közül a legfontosabbak a fizikai erőnlét megalapozása és az alapvető szociális képességek elsajátítása a játszótereken. A hintázásnak azonban ezeken felül is különleges szerep jut a gyermekek fejlődésében.

Lélektani hatások

Már csecsemőkortól megfigyelhető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden gyerek nagyon szereti. A ritmikus mozgás segít nekik a szorongások, félelmek, feszültségek feloldásában,vagyis megnyugszanak. Ez a hatás azonban felnőttkorban sem múlik el, ezért olyan kellemes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

Sokrétű fejlődés az egyensúlykeresés során

A hintázás szerepe ezen kívül nélkülözhetetlen a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásához. A kicsik egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintamozgást, és ezzel tudat alatttulajdonképpen ezeket a készségeiket fejlesztik.

A fejlődést a test állandó egyensúlykeresése eredményezi, ami meghatározott izmok feszítéséből és ugyazon időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját szükséges koordinálni a hintán ülő gyereknek.

Írási, olvasási és figyelemzavarok leküzdése

A megfigyeléseik azt látszanak alátámasztani, hogy akik csecsemő- és iskoláskorban sokat hintáznak, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni. Jobban tartják a sor irányát és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése (pl. b, d, és p betűké). Ennek magyarázata, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat és a gyermek koordinációján túl a gondolkodási képességeit is fejleszti.
A hintázó mozgás stimulálja az agykérget is. Itt található az agy koncentrációért felelős része, ezért a figyelemzavarban szenvedő gyermekeknél különösen jó eredményt lehet elérni hintázással.

 

Pörgés a szeren

A hintázó gyermekek rövid időn belül elkezdik a hintákat „kreatívan” használni, például a láncokat, vagy köteleket összetekerve pörögni kezdenek rajta. A forgó mozgás szintén hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz, ezért ne ijedjünk meg, ha gyermekünk elkezd forogni a hintával, persze a biztonságára azért fontos odafigyelni. Jó dolog éppen ezért, ha beszerzünk neki egy tányérhintát, vagy egy gumiabroncs hintát, amiken szabadon tud pörögni.


Mi van, ha fél a hintázástól?

Noha a legtöbb gyermek egyik kedvenc játéka a hinta, bizonyos gyermekeknél előfordul, hogy eleinte félnek a hintázástól. Ezt semmiképp nem szabad félvállról venni, hanem meg lehet próbálni például ölbe ültetve hintaágyban, vagy függőszékben megszerettetni vele a hintázást.Ha ez nem sikerül, akkor érdemes felkeresni egy gyermekorvost, mert elképzelhető, hogy az egyensúly érzékeléssel van baj. Epilepsziás gyermekeknél előfordulhat, hogy a hintázó mozgás rohamokat válthat ki, ilyenkor természetesen szintén orvossal kell konzultálni.
Ettől eltekintve azonban nem kell félteni a gyerekeket a hintázástól, hanem inkább mielőbbalkalmat kell teremteni rá, hogy gyakorolhassák.

Hintázás felnőtteknek

A hintázást felnőttkorban sem feltétlenül kell abbahagyni. Jó móka lehet gyermekekkel együtt játszani és edzésnek sem utolsó. Egy óra hintázással 200 kalóriát lehet elégetni, ráadásul mentálisan és lelkileg is felfrissít, hiszen a szabadban töltött idő és a testmozgás során endorfin szabadul fel. Az endorfin – köznapi néven boldogsághormon – csökkenti a stresszt és ezáltal javítja az immunrendszert is. A hintázás egy könnyed mozgásforma, mégis akár már 20 perc alatt az egész testet átmozgatja. A nyugati országokban éppen ezért egyre nagyobb divat a fittness célból való hintázás. Persze a biztonságra is fontos odafigyelni, hiszen a legtöbb hinta gyermekek számára készül, ezért mindig ellenőrizzük az adott hinta teherbírását.

Hintázás terápiás céllal

A hintázás fentebb említett jótékony hatásai természetes módon, mindenféle külön szakértői előírás követése nélkül is hatékonyan segítik a gyermekek egészséges fejlődését, alapvető képességeinek kialakulását. Ha a hintázást speciálisan fejlesztési céllal szeretnénk alkalmazni, akkor érdemes egy szakember tanácsát kikérni a fejlesztés mikéntjéről.

Kellemeset a hasznossal

Ha már van a családnak hintaállványa, azt valószínűleg nem a fent leírt jótékony hatások miatt vásárolták meg, mindenesetre ez esetben is jó tudni, hogy bizony nagyon hasznos befektetés volt ebből a szempontból is. Ha esetleg még nincs, akkor egy hintaállvány beszerzése azon ritka lehetőségek egyike, amikor olyasvalamit tud adni a gyermekeinek, amit nagyon fognak élvezni és emellett rettentően hasznos a számukra.


Ön feliratkozott már hírlevelünkre? Ha még nem, akkor most csatlakozhat hírlevél olvasóink többezres táborához, akik hetente értesülnek hasznos írásainkról, valamint bennfenteseknek szóló ajánlatainkról. Nincs más dolga, mint kitölteni az alábbi űrlapot, és a következő levelet már az Ön postafiókjába is kézbesítjük!


Noha a cikket elsősorban ismeretterjesztő céllal írtam, ha már itt tartunk, képmutatás lenne azt állítani, hogy nálunk nem lehet hintákat kapni. Íme egy kis ízelítő a választékból:



Nem található termék a megadott feltételekkel.

Nem található termék a megadott feltételekkel.