napelem, napkollektor, szigetüzem, inverter

A Magyarország területére eső napenergia 457.000 PJ (Peta Joule) nagyságú. A napelemeknek köszönhetően ezt az ingyen energiát könnyen a hasznunkra fordíthatjuk. Összehasonlításképpen: A paksi atomerőmű valamivel kevesebb, mint 60 PJ áramot termel évente, tehát joggal mondhatjuk, hogy komoly potenciál van a napenergiában.

Az alapok alapjai – napelem, napkollektor, szigetüzem, inverter

Fűtésre használt szolár rendszernél az első és legfontosabb dolog a napelem és a napkollektor közötti különbséget tisztázni. A napkollektor meleg víz előállítására alkalmas berendezés – a benne keringő vizet melegíti, a napelem pedig elektromos áramot fejleszt, amit tetszőleges célra használhatunk.

Mivel általában nem pont annyi áramot használunk, amennyit éppen termelünk (pl. este kapcsoljuk fel a villanyt, amikor nem süt a nap), ezért ezt az ingadozást valahogy ki kell küszöbölni.

Erre két megoldás lehetséges: Az első lehetőség az ú.n. szigetüzem, amikor a rendszerünk nincs összeköttetésben a szolgáltató hálózatával és a megtermelt energia tárolását akkumulátorok biztosítják. Ennek olyankor van létjogosultsága, ha a villamoshálózat egyáltalán nem elérhető (pl. egy félreeső alföldi tanyán, vagy az erdő közepén a hegyekben).

A másik lehetőség az úgynevezett „hálózatra visszatápláló” megoldás. Ez esetben a megtermelt és pillanatnyilag el nem használt áramot az áramszolgáltató hálózatára táplálják vissza, ami ilyenkor a villanyóránk visszafele pörög.

A napelemek egyenáramot termelnek, ezért ahhoz, hogy a háztartási gépeink számára is fogyasztható 230V-os váltóáram legyen belőle, inverterre van szükség. Ez tehát egy kulcsfontosságú eleme a rendszernek.

Napelem kérdezz-felelek: A legfontosabb kérdések – és a válaszok – egy-egy mondatban

Mekkora tetőfelületen mekkora teljesítményt lehet elérni?

Egy napelem mérete nagyjából 2-2,5 m2. Egy 10 m2-es, árnyékmentes felületen 1 kWp-et (kilowattpeak – a napelem névleges csúcsteljesítménye) lehet felszerelni.

Magyarországon 1 kWp napelem éves szinten mennyi energiát tud megtermelni?

Légszennyezéstől, tengerszint feletti magasságtól és a napos órák számától függően hazánkban 1150-1300 kWh között várható éves szinten.

Milyen az ideális tájolás, dőlésszög?

Dél-délnyugat, 15- és 30 fok között, de ez függ a várható szélterheléstől is.

Milyen élettartammal és megtérülési idővel lehet számolni?

A legtöbb napelemre 25 év garanciát vállalnak a gyártók, mely tartalmazza, hogy a rendszer hatásfoka az első tíz évben nem fog 90% alá csökkenni. A modulok élettartalma 20-30 év. A megtérülés a rendszerek méretétől és attól függően, hogy sikerül-e valamilyen támogatást szereznünk 6-7 évtől is kezdődhet.

Milyen karbantartási igénye van?

Csak éves szemrevételezést igényel, nincs különleges elvárás. Fontos a felület tisztán tartása, illetve a téli időszakban szükség estén a hóréteg eltávolítása

napelem tipusMi a különbség a polikrisályos és a monokristályos rendszer között? Melyiket válasszam?

Elsősorban a felépítésben van különbség. A napelemek félvezető rétegei eltérőek a két technológiában. A monokristályos (egykristályos) napelemek félvezetőrétegében szabályos szerkezetű szilíciumkristály van, viszont a polikristályos napelemek több egymáshoz szabálytalanul csatlakozó kristályból állnak. Előbbi direkt napfényben teljesít jobban, míg utóbbinak szórt fényben nagyobb a hatásfoka egymáshoz viszonyítva. A hazai éghajlatot tekintve a kettő kiegyenlítődik, így gyakorlatilag nincs jelentős különbség hatásfokban és árban sem.

Szigetüzem vagy visszatáplálás?

Szigetüzemű rendszert ott érdemes a kiépíteni, ahol még nem kiépített az elektromos hálózat. Ennél a rendszernél a megtermelt energiát akkumulátorokba tápláljuk. Ugyan ezt tesszük a hálózatra visszatáplálás esetén, csupán az elektromos szolgáltató hálózatát használjuk

„akkumulátorként”. Amikor többletet termelünk betápláljuk a hálózatra, ha pedig alul termelünk a szükségeshez képest, akkor visszavételezzük a betermelt többletet. Így megspóroljuk a költséges akkumulátorokat.

Inverter helye és szerepe?

Az egyenáramot alakítja azonnal felhasználható váltóárammá. Jól szellőző, ha lehet hűvös helyre kell szerelni.

Háztartási kiserőmuvek engedélyeztetése Milyen engedélyek szükségesek?

A helyi áramszolgáltatónál kell engedélyeztetni, ettől eltérő lehet, ha esetleg az adott településen külön erre vonatkozó építészeti előírás lenne (pl.: műemlékvédelem stb.)

Mik az engedélyezés buktatói?

Háztartási kiserőmű méretig, azaz 50 kWp nagyságig igazából nincs buktatója a villanyóra kiépíttetésének. Abban az esetben, ha egy nagyon rossz állapotban lévő mérőszekrény van, akkor kérheti a szolgáltató mérőhely szabványosítását.

Hogyan lehet elszámolni a szolgáltatóval?

Évente egyszer, szaldó elszámolással a szolgáltató által felszerelt kétirányú mérő alapján.

Mi van, ha több áramot termelek, mint amennyit használok?

A szolgáltató kifizeti számla ellenében, amennyiben így szerződtünk vele. Azonban az adminisztrációs és egyéb okok miatt csekély összeget fizet, ami miatt nem éri meg ilyen „jövedelemre” szert tenni. Célszerűbb akkora rendszert építeni, ami fedezi várható éves fogyasztásunkat túltermelés nélkül.

Hogyan használható okosan a megtermelt energia további költségcsökkentésre?

Ha van akkora termelésünk, akkor pl. használati meleg víz előállítására, vagy más típusú fűtés kiváltására használhatjuk az áramot, de csak jó hatásfokkal működtethető elektromos eszközökkel.

Milyen információkra van szükség egy árajánlat elkészítéséhet?

A napelem rendszer méretezéséhez elsősorban a várható éves fogyasztást kell meghatározni.

A napelemek kb. 6m2-es felületen, éves szinten ~1100 kWh előállítására képesek. Ezért elengedhetetlen ismerni az épület tetőszerkezetét, annak felületét. Magyarországon a legjobb eredmény a D, D-NY-i tetőfelületen érhető el, a Nap sugarainak ideális beesési szöge miatt.

Ha további részletek érdeklik, vagy szeretne ajánlatot kérni saját napelemrendszerre, keresse

Szász Jánost az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: szasz.janos@nadland.hu 

Telefon: +36704304284

Facebook: facebook.com/elektromosfutes