Gyermekeinek minden szülő a legjobbat szeretné. Emiatt a fűtést illetően is rengeteg bizonytalanság van a szülőkben, hogy mi az ideális megoldás csemetéik számára. A gyerekszoba fűtésénél elsődleges szempont, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse, ugyanakkor lehetőleg gazdaságos is legyen. Cikkünkben e két szempont figyelembevételével igyekeztünk tájékozódni a kérdésben.

gyerekszoba fűtés

Milyen legyen a szoba levegője?

Ideális hőfok

Régi tapasztalat a gyermekekkel kapcsolatban, hogy hűvös levegőn pihentetőbb és zavartalanabb az alvás számukra, mint melegben, ezért éjszaka 18 °C körüli hőmérsékletet érdemes tartani. Túl meleg szobában a gyermek nehezebben alszik el, könnyebben megizzad, nyűgösebbé válhat, az éjszakai ébredések száma is több lehet. A szobalevegő nappali ideális hőmérséklete 22-23 ºC körüli. A hidegebb levegő a végtagok vérkeringésének a csökkenéséhez, lehűléséhez vezet, és a nyálkahártyák védekezőképességét is csökkentheti, így könnyebben alakulnak ki felső légúti panaszok. Napközben a kívánatosnál melegebb benti hőmérséklet ugyanakkor a gyermeket bágyadttá és kedvetlenné teheti.

Páratartalom

A szobalevegő ideális páratartalmának mértéke 40-60 százalék, amit egy páramérővel könnyen ellenőrizhetünk. A lakások egy részében, a túlfűtöttség következtében a levegő páratartalma lecsökken, a meleg, száraz levegőtől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, a gyerekek komfortérzete csökken. Ilyenkor fontos a megfelelő párásításról gondoskodni.

Ma már egyre gyakoribb probléma ennek ellenkezője, amikor a modern nyílászárókkal és jó szigetelt falakkal felszerelt lakásokban a téli időszakban a levegő páratartalma tartósan magas marad, a nedves környezet pedig ideális terep a penészgombák, poratkák elszaporodásának. Ilyen esetben a rendszeres szellőztetés, valamint párátlanító és légtisztító készülékek használata segíthet.

Szálló por

Bár hangsúlyozzuk a rendszeres szellőztetés fontosságát, bizonyos lakóhelyek esetében (belváros, forgalmas utak mellett) a nem megfelelő időben történő szellőztetéssel rosszat is tehetünk. Az autók kipufogógázaival, égéstermékekkel szennyezett levegő ugyanis irritálhatja a gyermekek légutait. Ilyen környezetben a szellőztetést inkább csak az éjszakai, forgalommentes időben ajánljuk.

 

Fűtési módok

Ha egy gyermekszobának kialakítandó helyiségben eleve van már valamilyen fűtési megoldás, például radiátor, akkor nem feltétlenül kell további fűtési módokban gondolkodni, elég csupán a megfelelő hőmérséklet és páratartalom beállítására odafigyelni. A következőkben olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek ideálisak gyerekszobába és önállóan vagy akár kiegészítő fűtésként is megállják a helyüket.

Konvekciós fűtés (fali fűtőpanelek)

Gyerekszoba fűtésének kialakításakor a lehető legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás egy elektromos fali fűtőpanel felszerelése. Ezeknek a termékeknek nagy előnyük, hogy saját beépített termosztáttal rendelkeznek, így a hőmérsékletet egyedileg szabályozhatjuk a többi helyiségtől függetlenül. A jó minőségű, úgynevezett norvég típusú fali fűtőpanelek felülete legfeljebb 60 °C-ra melegszik fel, így nem égeti meg a gyermekeket, ellentétben például a hagyományos gázkonvektorokkal, amik felforrósodhatnak.

A gyerekszobában is jól jöhetnek a fröccsenő víz ellen védett, lekerekített éllel rendelkező fürdőszobai típusok is, amik még nagyobb biztonságot adnak.

ADAX neo digitális termosztát

A vezető fűtőpanel gyártó cégek a legkisebbeket illetően sem feledkeztek meg a dizájnról és a gazdag funkcionalitásról. A felső kategóriás, tervezői díjat nyert Adax Neo típus digitális termosztátját például gyermekünk napirendjének megfelelően programozhatjuk, ami amellett, hogy nagyon kényelmes megoldás, jelentős megtakarítást is hozhat. Az Adax Neo sorozat a klasszikus „felnőtt” színek mellett kapható rózsaszínben a kislányok és világoskékben a kisfiúk számára.

Padlófűtés

Még ma is gyakran fejtörést okoz, hogy ez a fűtési mód vajon jó-e vagy sem. Érvek és ellenérvek sziporkáznak a padlófűtés ötletének felvetésekor. Néhány szempontot mindenképpen szeretnék kiemelni a gyerekszobák tekintetében:

  • Padlófűtés esetén nincs a falon fűtőtest, ezért nem vesz el helyet a szoba értékes alapterületéből, nem zavarja a bútorok szabad elrendezését.
  • Mivel nincs fűtőtest, ezért a gyermek nem égeti meg magát, nem esik rá, nincs balesetveszély, és az apró játékok sem szorulnak bele.
  • Nagy felületen, alacsony hőmérséklettel egyenletes hőleadást biztosít, ezért energiatakarékos megoldás. Az alulról jövő hő miatt 1 -2 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a melegebb radiátoros szobában.
  • A gyerekek szeretnek a földön ülve játszani, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hideg, vagy meleg padlón ülnek.

padlófűtés

Bizonyos vélemények szerint a padlófűtés lebegteti a port, ezért vannak, akik asztmás, vagy felső légúti betegségekkel küzdő gyermekek szobájába nem javasolják. Manapság azonban a fejlettebb hőszigetelésnek köszönhetően alacsony hőmérsékletű padlófűtés esetén a padló és a mennyezet hőmérséklete között nincs nagy különbség, így a minimális légmozgás a helyiségekben a port nem emeli fel, ezért jól szigetelt épületeknél ettől már nem feltétlenül kell tartani.

Ha helyi megoldásról, vagy utólagos telepítésről van szó, akkor a vizes padlófűtés helyett mindenképp érdemes elektromos fűtőkábelekben, vagy fűtőszőnyegekben gondolkodni. A korszerű elektromos padlófűtések bekerülési költsége jóval a hagyományos radiátoros fűtések alatt marad, üzemeltetési költségük a hagyományos fűtésekével megegyező. Ezek a rendszerek karbantartást nem igényelnek és akár megújuló energiaforrásokkal is kombinálhatók.

Elektromos padlófűtéssel gyakorlatilag a padlószint emelkedése nélkül kellemessé tehetjük a gyerekszoba padlóját hideg és meleg burkolat esetén egyaránt, így megóvhatjuk gyermekünket a felfázástól.

Infravörös fűtőpanel (infrapanel)

Az elektromos infrapanelek mennyezetre, vagy falra szerelhető sötétsugárzók, vagyis az infralámpákkal ellentétben nem bocsátanak ki magukból vöröses fényt, csak hőt. Az infrapanel ugyanazon az elven működik, ahogyan a Nap adja a melegét a Földnek: miközben a világűr a rajta áthaladó napsugarak ellenére hideg marad, a sugarak a Földet elérve felmelegítik annak felszínét, ami utána átadja a hőt a levegőnek. Az infrapanelek ugyanígy a sugarak útjába eső dolgokat (vagy személyeket) melegítik fel először és a meleg innen terjed tovább a levegőre.

A fűtési mód nagy előnye, hogy mennyezeten elhelyezve a felülről jövő sugárzás miatt nem alakul ki a „hideg padló – meleg mennyezet effektus”, hanem egyenletes hőeloszlás jön létre, ami miatt alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellemes lesz a hőérzet.

infravörös fűtőpanel

A sugárzó hő miatt nagyon kellemes megoldás lokális fűtésre, például a gyermek íróasztala, vagy játszószőnyege felett, mert ezáltal akkor sem kezd el fázni, ha sokáig ül egy helyben. Ugyanezen okból lehet jó megoldás például ágy felett elhelyezni, így éjszaka az ágy felett elhelyezett infrapanelnek köszönhetően a gyermek akkor sem fázik ha lejjebb vesszük a szoba hőmérsékletét.

Energiatakarékossági kérdések

És végezetül álljon itt néhány tanács arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk takarékoskodni az energiával a komfortérzet csökkenése nélkül – nem csak a gyerekszobában:

  • Függöny, sötétítő, reluxa, redőny használata a nyári hónapokban csökkenti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, télen pedig a nagyon hideg levegő beáramlását.
  • Nappal általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. 1 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet 5% megtakarítást jelent a fűtésszámlában.
  • Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani, teljesen azonban nem szabad leállítani a fűtést, mert akkor lehűlnek a falak.
  • Ne takarja el, vagy fedje le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás hatékonysága.
  • A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet.
  • Száraz levegő esetén párologtasson rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érez.
  • Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.
  • Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik!

Források:

A cikk megírásához a kollégáink szakértelme és tapasztalata mellett a következő weboldalakon található információk voltak segítségünkre:

www.webbeteg.hu

www.epitesiportal.hu

www.erezdmagadotthon.hu