Hobby teraszhűtés, személyi hűtés, párahűtés: kellemes hűsítő a rekkenő hőségben

Rekkenő hőségben forgalmas belvárosi vagy vízparti helyeken ma már megszokott látvány, hogy a vendéglátósok párahűtés által teremtett kellemesen hűs mikroklímával igyekeznek minél több vendéget magukhoz csábítani.

kültéri párahűtés

A párahűtés jótékony hatásait és kedvező üzemeltetési költségeit felismerve ma 

már helyenként közterületeken is találkozni lehet úgynevezett párakapukkal, amik a járókelők felfrissülését szolgálják. De mi a helyzet a magánkertekkel? Vajon magánszemélyek számára is elérhető egy ilyen berendezés telepítése?

Nos, az éttermekben használt magasnyomású professzionális rendszerek közül a legkisebbek induló ára is több százezer forint körül mozog. Nem kell azonban megijedni, mivel ma már léteznek kifejezetten otthoni használatra kifejlesztett párahűtő készülékek, amiknek az ára ennek töredéke. Na de ne szaladjunk ennyire előre!

Hogyan működik a párahűtés?

A párahűtés elvét már ősidők óta alkalmazza az emberiség: az egyiptomiak, görögök és a rómaiak már az ókorban is használtak nedves szőnyegeket a belső légterek hűtésére, de a szökőkutak is részben ezt a célt szolgálták. A párahűtés elve egyszerű: víz a meleg levegő és a napsugarak hatására elpárolog, a párolgás pedig hőelvonással jár (az adott helyen levő hőenergia arra „használódik el”, hogy a vízcseppeket elpárologtassa, ezért a környezet lehűl). Az elpárolgó víz felfelé, a lehűlő levegő pedig lefelé áramlik, így jön létre a hűtés.

A porlasztásos párásítás néhány éve jelent meg a piacon a speciális fúvókák kifejlesztésének köszönhetően, és ma már Magyarországon is rendkívül sokféle modell kapható. Ahogy lenni szokott, először a professzionális felhasználók között jelent meg, ami hamar megtetszett magáncélú felhasználóknak is. A magas árak miatt azonban csak kevesek tudtak ilyen professzionális rendszerre szert tenni.

A gyártók ezért elkezdtek olyan rendszereket kifejleszteni, amelyek egy olcsóbb, de jó minőségű technológia révén széles körben elérhetővé teszik a párahűtés előnyeit.

Az amerikai Orbit Hobby termékcsaládjának mindegyik tagja normál hálózati víznyomáson, 3-8 baron üzemel, tehát nem szükséges drága szivattyúkat, vagy kompresszorokat vásárolni a nyomás növelésére, a rendszer ennek ellenére nagyon hatékonyan üzemel. A hálózati víznyomás átpréseli a a vizet a speciális fúvókákon, amik finom szemcsékre porlasztják azt. A porlasztott víz a környezeti hőelvonás hatására gyorsan elpárolog és létrejön a kellemes lehűlés. Az Orbit Hobby klímakészülékek generált hőelvonás akár 6-9 °C-kal is csökkentheti a közvetlen környezet hőmérsékletét.

Orbit cobra személyi klímaA kompakt, úgynevezett „személyi hűtés” klímakészülékekmegnyerő külsővel, alaktartó PVC anyagból készülnek, így tetszés szerint formálhatóak és irányíthatóak. Ezek a termékek közvetlenül a vízhálózatra csatlakoztathatóak és 1-6 m2 hatósugárral rendelkeznek.

Ezeket a termékeket napfürdőzéshez napozóágyaknál, kisebb erkélyeken, kerti bútorok közelében ajánljuk, valamint kisállatok és párakedvelő növények hűsítésére.

Teraszok, pergolák, kerti szaletlik, kerti játszótereken, medencék körül használhatóak a bővíthető teraszhűtés rendszerek. Ezeknél egy 3 méteres bevezető szakaszhoz igény szerint csatlakoztathatóak fúvókákkal ellátott aktív szakaszok, így különböző méretű rendszerek építhetők ki.

Orbit hobby termékcsalád

Azon túl, hogy a párahűtéssel csökkenthetjük a hőmérsékletet, a pára távol tartja a szúnyogokat, bogarakat és elnyomja a cigarettafüstöt, valamint megköti a levegő pollentartalmát és a port.

Az Orbit személyi és teraszhűtés főbb előnyei:

    • Nincsenek költséges és karbantartásigényes elektromos berendezések
    • Nincsenek forgó, mozgó, kopó alkatrészek

    • Minimális a vízfogyasztása (kb. 2 liter/fúvóka)

    • Időjárásálló, kültéren használható alapanyagokból készült

    • „Plug&Play” telepítés: könnyen üzembehelyezhető

    • Az általa kibocsátott pára tisztítja a levegőt, mivel megköti a port és a polleneket