Ha füvesítés előtt állsz:

Ne feledkezz meg a föld megfelelő előkészítéséről!

Ha van komposztod, bátran használd fel! (Gyep esetében, illetve talajjavításra: 2-3 kg/m2, a komposzt csak finomra szitált részeit alkalmazd, két évente, gondosan elosztva. A komposztálásról, mellyel a megfelelő talajt előkészítehted és segítheted a gyep megfelelő tápanyagellátást külön blogunkban olvashatsz részletesebben!)

Jó minőségű homokos réteg, vagy speciális földkeverék: ez az elapja a szép gyepnek!

Szánj időt a terület kitisztítására - gyomok, kavicsok, törmelék stb. - és elegyengetésére, kiegyenlítésére. 

Vedd figyelembe a környezeti tényezőket: napos, árnyékos helyre érdemes különböző, vagy igen ellenálló fűmagot választani

Ne feledkezz meg az öntözésről: a vetést követően heti öt alkalommal rövidebb ideig öntözd. Ha szépen kinőtt a fű, és nincs automata öntözőrendszer, ami megkönnyíti a dolgod, lehetőleg reggel, vagy este locsolj.

Ha jól dolgoztál és szépen bezöldült a területed, ideje a gondozást is kitanulni!

Ha a gondozás a feladatod:

Fűnyírás és szegélyvágás: a gyakori fűnyírás elsődleges feladat a szép gyep kialakításában, azonban nem szabad megfeledkezni a szegélyekről sem, mert ha azok hosszabbak, egyenetlenek az összkép nem lesz szép. Ha már nyírod, nem mindegy, azt hogyan teszed!

A pázsitnak maximum a felső 1/3-t vágd le és figelj rá, hogy 5 cm-nél alacsnyabban ne vágj füvet!

A gyep és a szegélyek, díszkert határolásához használhatsz díszkavicsot, amit különböző formákban, szélességeknek kiszórva igazán szép összképet kapsz majd.

Érdemes a fű- és szegélynyíró mellé beszerezned egy un. "szellőzettőt", mely segít a fű lélegeztetésében, Használata után műtrágya elszórásával éltető extra tápanyagot biztosítasz a gyepnek

Ha rendszeresen vágod, szellőzteted, trágyázod a füvet és gondoskodsz a megfelelő időközönkénti locsolásról biztos lehetsz benne, hogy gyönyörű dús, zöld lesz a pázsitod!

A megfelelő tápanyagok biztosítása: a füvesítés kapcsán már említettem a talaj előkészítését és a komposztálást, de nem szabad megfeledkezni a trágyázásról sem. Általánosságban elmondható, hogy évente háromszor - tavasszal nyáron és ősszel - érdemes szerves anyaggal támogatni a gyepet, hogy az élettel teli, szép zöld legyen (maradjon).

A helyes trágya kiválasztásának fő szempontjai: minden fűfajta másképp reagál a savas/lúgos talajra, ezért nagyon fontos tudnod, hogyan befolyásolja a választott műtrágya a talaj pH értékét az alumínium-szulfátot tartalmazó termékek savasítják legnagyobb mértékben a talajt. a magast karbamid, illetve ammónium-nitrát tartalmú műtrágyák szintén savasítják a talajt, de sokkal kisebb mértékben. a kálium-nitrát alapú műtrágyák jelentősen megemelik a talaj pH-ját (gyomosodáshoz vezethet!) a magas nitrogéntartalom segíti az erős gyepterületet képződést, gyorsítja a gyérebb foltok benövését a gyepen. a talaj fajtája is befolyásolja a döntést, hiszen a magas homok tartalmú talajokban valószínűsíthetően kimosódnak a tápanyagok, míg az agyagos talaj jobban tartja a tápanyagot, azaz műtrágya vásárlás előtt érdemes a talajtípusra vonatkozó ajánlásokat is figyelembe venni. A műtrágya rendszeres alkalmazása gondoskodik a gyep élénk zöld színéről, megfelelő sűrűségéről és egészséges látványáról.

A műtrágya kijuttatása a gyepre: a legfontosabb, hogy műtrágyát mindig egyenletesen elosztva juttassuk ki, ezzel biztosítva, hogy a gyep a későbbiekben egyenletesen növekedjen és ne perzselődjön műtrágyázás után ha nem esik az eső a locsolás elkerülhetetlen, hogy a kijuttatott tápanyag megfelelően bemosódjon a talaj felső rétegébe ha a kiszórás után nem esik az eső, locsolással kell biztosítani a perzselődés elkerülését. A granulált műtrágyák kis területre kézzel is kiszórhatók, de választhatunk - a folyékony műtrágyákhoz használandó - különböző kiszóró típusokból a megfelelő mennyiségről mindig olvassuk el a műtrágya leírását.

A szép gyep ellensége: a moha. Semmi gond, már erre is van megoldás! Ha nem a fűnek kedves a talaj, és ha nem gondoskodsz a megfelelő talajról - pl a fent leírtaknak megfelelőn - bizony előfordulhat, hogy szemben találod magad a mohásodással!

A moha a fűvel szemben - kedveli az:

· árnyékos

· nedves

· kötöttebb

· tápanyaghiányos

· savanyú talajt.

Ha balszerencsédre már megjelent a moha a gyepben gondoskodnod kell a kiírtásáról megfelelő vegyszerekkel, majd a talaj helyreállításáról is, de ha még időben vagy, légy óvatos és használd a Biopon speciális, mohásodást gátló műtrágyáját! Teljes műtrágy kínálatunkat itt találod.