Tényként leszögezhetjük, hogy bár a műfű elsőre drágább megoldásnak tűnik a hagyományos füvesítésénél, hosszabbtávon – megfelelő karbantartás mellett – mégis jobban megéri.

-          Telepítése lényegesen gyorsabb, egyszerűbb, mint a hagyományos füvesítés, ráadásul nem jár kockázattal

-          Sokkal kevesebb gondoskodást igényel, mint a hagyományos fű

-          Nem teszi tönkre sem a kutya – macska -, sem a nap ereje

-          Nem kopik ki, ha pl. a gyerekek intenzíven játszanak rajta

Műfű választás előtt mindenképpen gondolja végig, hol és milyen céllal szeretné majd használni.

Sport, vagy dekoráció

Amennyiben intenzív sporttevékenység céljára keres műfüvet, mindenképpen forduljon szakemberhez és a választás előtt kérje ki tanácsát! A sportolás céljára speciális, professzionális műfüveket gyártanak, de telepítésük esetén is érdemes szakember segítségét kérni az ellenállóság és a biztonság kedvéért.

 

Játszótéri használat (játék a kertben)

 Magas kopásállóság, csúszásmentesség, rövid szálhossz, könnyű karbantarthatóság. Ezek a legfontosabb szempontok, ha játszótérre keres műfüvet. A választásnál nem elhanyagolható szempont a könnyű formázhatóság, azaz pl. az ívben, vagy speciális formákban történő vágás, hiszen a játszótéri elemek esetében gyakori az „absztrakt”, nem megszokott formák használata.

Ne felejtse el, hogy a műfű elsősorban esztétikai megoldás! Játszótér burkolatnál feltétlenül kombinálja a műfüvet ReFlex esésvédő gumilapokkal, így nem csak esztétikussá, de biztonságossá téve a játszóteret!

Ha azt szeretné, hogy gyermeke tudjon a műfüvön játszani, labdázni, focizni, akkor 20, legfeljebb 30 mm-es típust válasszon. Alépítményként érdemes gumilemezt, vagy gumilapot használni, a puhább, kényelmesebben használható felület érdekében.

 

Kert és terasz

 Ha nincs háziállat, válasszon UV állóság, tűzállóság és garancia szerint! Bármilyen célra is vesz műfüvet, természetesen ezek a szempontok nem elhanyagolhatóak, sőt, kifejezetten felhívjuk a figyelmét, hogy sose vegyen meg olyan műfüvet, mely nem bevizsgált, nem garanciális!

Vásárlás előtt kérdezze meg, a gyártó rendelkezik-e független minősítő intézetek által kiadott tanúsítványokkal.

Tekintettel arra, hogy hosszútávra tervez, győződjön meg róla, hogy a szálakat stabilizálták-e UV sugárzással szemben, illetve, hogy milyen szín és anyagtartóssági garanciákat vállalnak a termékre.

Ha gyönyörű pázsitra vágyik, ami elsősorban dekorációs célt szolgál, válassza a minimum 40 mm-es szálhosszt, ami már nagyon kellemesen puha, és látványa is prémium hatást kelt.

  

Gondos gazdiknak

Örök kérdés, hogy szép kert, vagy kutya (de említhetjük a cicákat is, akik talán kisebb mértékben, de bizony tudnak kellemetlenségeket okozni). Ahhoz, hogy gazda és kutyája is boldog lehessen, érdemes a kert látványos részeit műfűvel borítani, de a kutyus kedvéért kerítés mellett, vagy a kert eldugottabb részén hagyományos füvet is hagyni. A műfű telepítésével biztosak lehetünk benne, hogy kertünk mindig szép zöld lesz, illetve a kutyapiszkot is könnyebben tudjuk eltakarítani. Nem kell aggódni, a különböző műfű ápolók segítségével sem folt, sem kellemetlen szag nem marad kutyánk piszka után.

 

Bármilyen célra is keres műfüvet, elsődlegesen fontos szempont a tűzvédelem is. A jobb minőségű műfüvek önkioltó anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy ha parázs éri őket, akkor nem kapnak lángra, hanem csak az adott helyen olvadnak meg, és elfojtják a tüzet.

 

Műszaki paraméterek

A szálhosszúság mellett egy másik műszaki paraméter, ami fontos szempont a választásnál, a szálsűrűség, illetve az öltések száma. Egyszínű műfüveknél egy öltés csak egyféle szálat tartalmaz, míg négyszínű műfűnél egy öltésben négyféle szál van, így ez utóbbiaknál egy kisebb érték is dúsabb pázsitot eredményez.

Professzionális műfű gyártóknál a szálak minőségének leírásánál megjelenik egy rejtélyes, un. dtex érték is. Ez a mértékegység a textiliparban a szálak finomságának meghatározására szolgál. 1 dtex azt jelenti, hogy 10000 m szál tömege 1 gramm. De milyen érték az ideális?

Műfűnél különösen becsapósak lehetnek a kéz számára rendkívül puha tapintású, finom megjelenésű termékek, ruha vásárlásánál ugyanis megszoktuk, hogy a finom tapintású anyagokat találjuk jobb minőségűnek, míg a durvábbakat gyengébbnek. Műfű esetén viszont el kell felejtenünk ezt a beidegződést, ha jó döntést szeretnénk hozni!

A műfű tapintása annál selymesebb minél vékonyabbak a szálai, a vékony szálak viszont kevésbé tartósak. A túl vékony szálú műfűnek nagyon gyenge a tartása, ezért a szálak egy idő után teljesen lelapulnak. Vékony szálú, selymes tapintású műfüvet olyan helyre érdemes venni, ahol csak látványelemnek szánjuk, viszont nem szeretnénk rendszeresen használni. Azokra a helyekre, ahol rendszeres használatot tervezünk érdemes erősebb szálú műfüvet választani, aminek a rövidebb, göndör tartószálai elég sűrűek ahhoz, hogy megtartsák a hosszú, zöld szálakat.

A szálak profilja - felülnézetből milyen a formája - is lényeges a megfelelő alaktartás szempontjából. Az egyenes profilú szálak könnyen lelapulnak, és nehezen nyerik vissza az alakjukat, míg a „C”, „S” vagy gyémánt formájú szálak jobban tartják az alakjukat, illetve könnyebben visszanyerik azt, miután egy nehéz tárgyat eltávolítottunk róluk.

A műfű színére és árnyalatára is érdemes odafigyelni. A teljesen egyszínű műfű a legolcsóbb, de távolról sem kelt természetes hatást. Ma már a jobb pázsitfüveket legalább 3-4 különböző árnyalatú szálból szövik a természetes hatás érdekében. A világosabb tónusú termékek élénkebbnek, mutatósabbnak tűnnek az üzletben, de fontos arra is gondolni, hogy a kertben a többi zöld növény közt a túl világos szálak természetellenes hatást kelthetnek, így például sötétebb színű tűlevelűk környezetébe érdemes lehet sötétebb tónusú műfüvet választani.